11.10.2007

Venäjän suurlähettiläs vastustaa pakkoruotsia?

posol.jpgVenäjän suurlähettiläs Aleksandr Rumjantsev taisi vahingossa sohaista kusiaispesään kommentoidessaan verkkolehti Uuden Suomen haastattelussa venäjän kielen asemaa Suomessa:
Venäjän kielen asemaa on parannettava Suomessa ja suomen kielen asemaa Venäjällä. Suomalaisyritysten enemmistö haluaisi palkata venäjän kieltä taitavia, mutta heistä on pulaa. Tiedämme tämän johtuvan siitä, että Suomessa on kaksi virallista kieltä. Globalisaation vahvistuessa jokaisen pitää osata jotain eurooppalaista kieltä. Neljännen kielen opiskeluun jää vähän mahdollisuuksia.

Rumjantsevin logiikassa on kuitenkin pieni aukko: eikö venäjä muka ole eurooppalainen kieli? Ja ruotsi? Mutta Rumjantsev taisikin tarkoittaa että jokaisen on osattava englantia, ei vain halunnut sanoa sitä suoraan.

1 kommentti:

Taneli Dobrowolski kirjoitti...

Myöhemminhän Rumjantsev viittaa epäsuorasti professori Arto Mustajoen selvitykseen, jossa ehdotetaan, että pakollisen ruotsin kielen opinnoista voitaisiin siirtyä valinnaisen naapurin kielen opiskeluun. Hyvä ajatus minun mielestäni.