31.10.2007

Kirgisian ensimmäinen toimittajamurha

Viime viikolla Oshin kaupungissa surmattiin nuori journalisti Alisher Saipov. Hän oli ensimmäinen selkeästi ammattinsa takia murhattu journalisti Kirgisiassa. Hän päätoimitti uzbekinkielistä sanomalehteä, ja kirjoitti paljon naapurimaan asioista: korruptiosta sekä Andizhanin verilöylystä. Alisher tiesi itse, että hänen työtään seuraavat muutkin kuin pyyteettömät lukijat - netissä julkaistiin paljon häntä mustamaalaavia juttuja - mutta kukaan ei uskonut, että koittaisi päivä, jolloin hän menettää henkensä työnsä takia. Tarkempaa tietoa murhaajista ei ole, mutta moni epäilee nimenomaan Uzbekistanin turvallisuuspalveluja. Alisher oli etninen uzbekki, kuten suuri osa Etelä-Kirgisian asukkaista.

Tunsin Alisherin jo vuosien takaa, jolloin työskentelin International Federation of Journalists'ssa Kirgisiassa. Muistan nuoren, lupaavan, elämäniloisen journalistin, joka osallistui koulutustilaisuuksiimme, ja istui kanssamme iltaa Oshin yössä.

Kuollessaan 26-vuotias Alisher oli kolmikuisen tyttären isä. Häikäilemätön ampuminen keskikaupungilla, suhteellisen väkirikkaalla paikalla, kertoo murhaajien kylmäverisyydestä ja siitä, että he eivät usko jäävänsä kiinni.

Oshissa Alisherin murha on aiheuttanut hätää ja levottomuutta. Ystäväni Almaz, paikallisen journalistijärjestön työntekijä, kirjoitti pitkän mailin, jossa hän kertoi tilanteesta. Monien journalistien perheet ovat pyytäneet heitä luopumaan ammatistaan. Suru, epäusko ja pelko vallitsevat. "Meitä on uhkailtu, meitä on peloteltu, siihen olimme jo tottuneet", kirjoittaa Almaz.
"Olemme pyytäneet apua kansainvälisiltä järjestöiltä, mutta kukaan ei auta: rahaa ei kuulemma ole. Tarvitsemme juristin tutkimaan Alisherin murhaa, emme tiedä, kenen puoleen kääntyä ja mitä tehdä".

Kirgisialaisjournalistit aloittivat itsenäisesti rahankeruun Alisherin nuoren perheen auttamiseksi. Toivon, että muutkin tahot ymmärtävät, että myös pienessä kaukaisessa Kirgisiassa journalistin murha on tragedia, yhtä suuri kuin Politkovskajan tai kenen tahansa länsimaisen toimittajan murha. Alisherin kuolema on vaarallinen ennakkotapaus.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Suomalaisissa uutisvälineissä ei asiasta tainnut olla mitään mainintaa...

Kalle Kniivilä kirjoitti...

Eikö tosiaan mitään? Ruotsin TT sentään välitti AFP:n lyhyen jutun.

Kalle Kniivilä kirjoitti...

Kannattaa lukea BBC:n juttu The silencing of Uzbekistan's voice.