6.1.2008

Pari sanaa Georgian vaaleista

Tbilisi on naina paivina harvinaisen luminen ja kylma. Mahtaa palella myos oppositiota, joka vajaan tunnin paasta aloittaa mielenosoituksensa Rike-aukiolla Tbilisissa.

Tilanne on se, etta oppositio ei vaalituloksia tunnusta, siitakin huolimatta, etta ETYJ ja muut kansainvaliset tarkkailijat eivat viela ole sanaansa sanoneet. Jo viime yona, kun tarjolla oli vain ovensuukyselyja (joiden tulokset riippuvat suoraan tilaajasta), Yhdistyneen opposition kandidaatti Levan Gatshetshiladze otti kayttoon sanat "vaarennos", "diktatuuri" ja "mediaterrori". Gatshetshiladzen rintamaan ovat nyt liittyneet myos muut opposition presidenttiehdokkaat, ja kaikkia viedaan hyiselle Rike-aukiolle.

Mihail (georgialaisittain Miheil) Saakashvilin kannattajat sen sijaan juhlivat neljan (Saakashvili-myonteisen) TV-aseman tilaaman ovensuukyselyn ilmoitettua Saakashvilin vaalivoitosta 53 prosentin aaniosuudella. Georgian liput liehuvat, ja eilen illalla Saakashvilin puoluetoimistossa, Tbilisin filharmoniassa, kaikuivat konsertit.

Kummallista on se, etta tahan mennessa, kun vaalien loppumisesta on kulunut yli 17 tuntia, tuloksia odotellaan viela. Aamuun mennessa keskusvaalikomitea oli laskenut vain 150 aanestyspisteen aanet eli naurettavan pienen maaran (aanestyspaikkoja on yli 3000 eri puolilla Georgiaa). Opposition kannattajat tulkitsevat taman viiveen siten, etta tuloksia manipuloidaan. Eilen oppositio pyoritti lehdistokeskuksessaan videota, jossa punapipoiset Saakashvilin kannattajat ajelivat minibussilla pitkin Tbilisia, kayden aanestamassa eri paikoissa. Huhumylly pyorii: jossakin on pahoinpidelty opposition kannattajia, jossakin taas oppositiojohtaja pahoinpiteli tavallista kansalaista.

Mita tavallinen kansa sitten tekee? Istuu kotona valmistautumassa ortodoksiseen jouluun. Katsoo laiskasti teeveeta ja paivittelee kylmaa kelia. Suurta huolestumista ei ilmassa ole, ja toivottavasti ei tule olemaankaan - georgialaiset ovat kyllastyneet poliittisiin peleihin.

Postaan lisaa palattuani Rike-aukiolta ja Etyj/ODIHRin lehdistotilaisuudesta.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos ääntenlaskenta tosiaan tapahtuu keskusvaalilautakunnassa, ei ole mikään ihme, että se vie aikaa. Tavallisestihan äänet lasketaan aina äänestyspaikalla, ja tämän paikallisen laskennan tulokset ilmoitetaan sitten keskusvaalilautakunnalle nykyaikaisin kommunikaatiovälinein - esimerkiksi puhelimella. Tarkistuslaskenta on sitten tietysti asia erikseen.

Anonyymi kirjoitti...

Jotain mätää Georgian-maalla...

Salla Nazarenko kirjoitti...

joo siis oikeassa olet Kalle, ei keskusvaalilautakunta aania laske vaan keraa jo lasketut aanet. Ja juuri tama prosessi tokki, oli paljon paljon luvattua hitaampi.