13.1.2008

Puukottaja valittiin vuoden ossetialaiseksi

På svenska: Knivmördare årets person i Ossetien
Esperanto: Murdinto "persono de la jaro" en Osetio

kalojev2.jpgVitali Kalojev, joka neljä vuotta sitten murhasi tanskalaisen lennonjohtajan, on nyt valittu vuoden henkilöksi Ossetian tasavallassa Etelä-Venäjällä. Samassa yhteydessä hänelle luovutettiin ossetialaisen kansanrunon sankaria esittävä patsas. Sankarin molemmissä käsissä on pitkä puukko, ja kolmas puukko on vyössä.

Arkkitehti Vitali Kalojev menetti vaimonsa ja lapsensa kesällä 2002 kun venäläinen matkustajakone törmäsi DHL:n rahtilentoon Boden-järven yläpuolella ja 71 ihmistä menehtyi. Selvityslautakunnan raportin mukaan lennonjohdon tutkajärjestelmässä oli toimintavirheitä ja lennonjohtokeskus oli alimiehitetty - yksi lennonjohtaja oli vastuussa kahdesta työpisteestä.

Hän oli tanskalainen Peter Nielsen. Törmäys tapahtui sen jälkeen kun venäläinen matkustajakone noudatti Nielsenin kehotusta laskeutua alemmalle reitille, eikä automaattisen varoitusjärjestelmän kehotusta nousta kiireesti ylemmäs.

Helmikuussa 2004 Vitali Kalojev matkusti Sveitsiin tapaamaan Peter Nielseniä. Tapaamisen tuloksena Peter Nielsen kuoli perheensä nähden saatuaan kolme puukoniskua sydämeensä.

kalojev3.jpgKalojev tuomittiin pitkään vankeusrangaistukseen mutta vapautettiin etuajassa kaksi kuukautta sitten. Jo lennolla Sveitsistä Moskovaan hän antoi haastatteluja Venäjän valtakunnallisille televisiokanaville, ja Domodedovon lentokentällä hän sai sankarin vastaanoton.

Pohjoisossetialaisen verkkosivuston Region15.ru:n järjestämässä äänestyksessä Vitali Kalojev sai 36 prosenttia annetuista 1.100 äänestä ja valittiin siten vuoden ossetialaiseksi. Toiselle sijalle tuli 26 prosenttia äänistä saanut Georgi Ketojev, joka viime vuonna voitti sekä Euroopan että Venäjän mestaruuden vapaapainissa. Vitali Kalojev itse sanoo, ettei hän mitenkään tunne ansainneensa vuoden ossetialaisen asemaa. Hän kiitti kuitenkin kaikkia häntä äänestäneitä tuesta, ja otti vastaan sankaripatsaan.

Vitali Kalojev valittiin vuoden ossetialaiseksi myös kaksi vuotta sitten, kun hän vielä istui sveitsiläisessä vankilassa. Silloin hän sai 56 prosenttia äänistä.

Pohjois-Ossetian presidentti Taimuraz Mamsurov on lisäksi luvannut Vitali Kalojeville hyvän työpaikan. Kalojev itse ei ole vielä kertonut millaisesta työpaikasta on kyse, mutta hänen Sveitsin radiossa haastateltu puolustusasianajajansa mukaan Kalojevistä tulee Pohjois-Ossetian rakennusasioiden varaministeri.

PS: 18. tammikuuta tieto julkistettiin virallisesti, Vitalij Kalojev on nyt varaministeri.

Lisää aiheesta:

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Verikoston kulttuuri on käsittääkseni Kaukasiassa edelleen voimissaan. Kunnioittakaamme toisten kulttuuria.

Kalle Kniivilä kirjoitti...

Niin, ja Venäjän valtakunnallisia televisiokanavia varmaan myös johdetaan Kaukasiasta? Vai miten on selitettävissä Kalojevin saama valtava myönteinen julkisuus.

Anonyymi kirjoitti...

Monissa kommenteissa kyseenalaistettiin sitä - myös verikostoa, oli RenTV:ssä iso keskustelu siitä. Nashistin edustajat olivat aika yksinäisiä oman mielipiteensä kanssa. En lähtisi sanomaan, että myönteinen julkisuus oli valtava - ja Kaloev itse korosti haastatteluissa, että hänen teko ei ole ollut oikeutettu ja pyysi anteeksi sen tapetun miehen perheeltä. Sen paluun jälkeen hänestä puhuttiin valtamediassa kaksi päivää.
Luulen, että Osetiassa nyt haetaan jotain positiivista Beslanin ja muiden ongelmien takia.

Kalle Kniivilä kirjoitti...

Niin, no RenTV on vähän eri asia kuin Venäjän ykköskanava, joka haastatteli Kalojevia jo matkalla Sveitsistä Moskovaan, ja sitten viikon päästä esitti pitkän aika kritiikittömän dokumentin Kalojevistä.

Anonyymi kirjoitti...

Olen nähnyt sen dokumentin, mutten väittäisi, että siinä mitään heroisaatiota oli.

Salla Nazarenko kirjoitti...

Ossetialaiset laajemmin eivat kylla millaan lailla hyvaksy Kalojevin tekoa. Tuossa vieressa istuu kollegani Vladikavkazista, ja oli jarkyttynyt nahtyaan aanestyksen tuloksen. Eli alkaamme tehko hataisia johtopaatoksia Kaukasian suhteen, pozaluista.

Kalle Kniivilä kirjoitti...

Olisi jännä tietää, ketkä ovat tämän region15.ru-sivuston lukijoita, ja mitä ossetialaiset tiedotusvälineet laajemmin ovat asiasta kertoneet tai kertomatta jättäneet. Verkkoäänestyksethän ovat muuten ylipäätään epäluotettavia. Vaan aika suosittu Kalojev kyllä minun käsittääkseni on. Ja ei kai Mamsurov muuten näin tekisi itseään tykö?

Anonyymi kirjoitti...

Aivan järkyttävää tällainen, propaganda että verikostajalle ministerin pestiä ja fanfaarit kaupan päälle. Huhhuh... Vaikka onnettomuus mikä tapahtui olikin hirvittävä mutta tämä tanskalainen Nielsen ei sitä aiheuttanut tahalleen tai tarkoituksella. Se oli monien asioiden yhteensattuma kuten yleensä onnettomuudet ovat.

jos tällaista verikostoa harrastettaisiin maailmassa niin eihän siitä mitään tulisi. Varsinkin jos jokaisen onnettomuuden jälkeen haetaan syyllistä. Juna lähtee raiteltaan niin tapetaan sitten veturin kuljettaja tai ratamestari jos itse juna radassa oli vikaa?! ei ei ei ...

Jos joku tällaista ihannoi on kyllä itse tutkiskelun paikka.

Hirveää ja toivon että tämä Kalojev saisi myös "ansionsa" mukaan!!

Anonyymi kirjoitti...

Kaukasialaisten kuumaverisyyden ja verikostoperinteen vuoksi venäläiset siellä checheniassakin ovat jatkuvasti helisemässä. Ei ole helppoa.

Salla Nazarenko kirjoitti...

Justjoo. ja venalaiset eivat tehneet mitaan pahaa "checheniassa". Yhtaan siviilia ei tapettu, ei. Sen sijaan kuumaveriset "checheenit" ne rajayttelevat kerrostaloja aina tilaisuuden tullen, ja tappavat talossa ja puutarhassa.
Voih ja aih.

Anonyymi kirjoitti...

Ei kukaan sanonut ettei niitä "pahuuksia" tapahtuisi. Sotatilassa tapahtuu yhtä ja toista. Sitä et varmasti kuitenkaa halua alkaa kieltämään kaukasialaisen kultuurin olevan ns eurooppalaisesta näkökulmasta väkivaltaisempi. Venäläiseen kulttuuriin ei kuulu verikosto. Henkilökohtainen kosto on oma asiansa se ei kansallisuutta katso.
Joten hieman rauhllisempaa otetta Salla sinulle, vaikka selvästi kuuma kaukaisialainen tunnetila on saanut sinutkin jo tuntemaan voimakkaasti ennen kun ajattelemaan.

Anonyymi kirjoitti...

Sieltä Gruusiasta silmin maisemat ovat varmasti ihan erinäköisiä kun täältä hieman pohjoisempaa.

Sanavapauden nimissä, en odota sinulta yhtäkään objektiivista näkemystä tai analyysia Georgian ja Venäjään tai Kaukaasiaan liittyen. Kun nyt kuitenkin ollaan Venäjä-aiheisella blogilla, eikä vaivuta tyypilliseeen pienen maan kansalaisen yrittävän päteä jo alkulähtökohdista vääristynyttä journalismia harrastaen, istumalla jossain entisessä pienessä kehitysneuvostotasavallassa jonka hallinto ei demokratiaa ole nähnytkään. Varietee-showta varmasti sitä enemmän.

Anonyymi kirjoitti...

ни слова не понимаю, но русофобию чую нутром.
господа нацисты, калоев, для начала - не русский.
это в кавказских и мусульманских традициях принято вырезать семью обидчика до седьмого колена.

Kalle Kniivilä kirjoitti...

"ни слова не понимаю, но русофобию чую нутром"

Вот это - по-нашему...

Anonyymi kirjoitti...

Mannerheimi sano: "Nyt sitä lähtään
silmien väliin ryssiä tähtään!"
Silmien välliin, silmien välliin,
silmien välliin ryssää juu.

Silmien välliin ryssää,
kyllä se siihen tyssää,
silmien välliin, silmien välliin,
silmien välliin ryssää juu.

Маннергейм сказал: не бойтесь,
Плюйте на мораль и совесть,
Убивайте, радостно пытайте,
Вешайте женщин и детей.

Русский - это раб презренный,
Расово неполноценный.
Убивайте, радостно пытайте,
Вешайте женщин и детей.

С них сдирайте кожу,
Гитлер вам поможет.
Из неё сошьём перчатки,
Ридикюльчики сошьём.

rasister

Salla Nazarenko kirjoitti...

Hei,

jopas kiihkeaa keskustelua - jopa ilman minua kaukasialaista!
Pakko tosin myontaa etta minusta olisi mukavaa, etta silloin, kun ollaan kovasti eri mielta asioista, ja varsinkin silloin kun mennaan henkilokohtaisuuksien rajamaille, voitaisiin kayttaa omaa oikeaa nimea, vai mita Perun'?