5.10.2008

Uutisia Etelä-Neukkulasta

På svenska: Helgens händelser i södra Sovjet

Tšetšenian presidentti Ramzan Kadyrov vietti sunnuntaina 32. syntymäpäiväänsä sekä Venäjän ja Tšetšenian ystävällimielisten suhteiden 420-vuotispäivää. "Presidentin syntymäpäivä on koko Tšetšenian kansan juhla", kertoo Tšetšenian tasavallan virallinen tiedotussivusto.

Juhlan kunniaksi Kadyrov muutti pääkaupunkinsa pääkadun nimen. Entinen Voiton valtakatu (Проспект Победы) Groznyssä on nyt Putinin valtakatu (Проспект Путина). Kuvassa kansan rakastama presidentti istuu parvekkeella Putinin valtakadun varrella. Valomainos talon katolla kertoo: "Onni on kansan palvelemisessa".

Hieman etelämpänä, Etelä-Ossetian itsenäisen valtion pääkaupungissa Tshinvalissa taas räjähti perjantaina pommi, joka surmasi venäläisten rauhanturvaajien päällikön Ivan Petrikin sekä kuusi muuta venäläissotilasta. Haavoittuneitakin tuli. Venäjän syyttäjänviraston mukaan kyseessä oli terroriteko.

Vaan mitenkäs se räjähdysaineilla täytetty auto joutuikaan Ivan Petrikin ikkunan alle?

Auto "löysivät" ossetialaiset kodinturvajoukot etnisesti puhdistetusta georgialaiskylästä Georgian puolelta rajaa. Löydöstään ilahtuneet osseetit ottivat auton haltuunsa ja lähtivät huristelemaan sillä kotiin päin. Venäläiset sotilaat sitten pysäyttivät georgialaisilla kylteillä varustetun auton, ja rupesivat kyselemään rekisteriotetta, jota ei tietenkään löytynyt.

Venäläisten käskystä osseetit ajoivat auton heidän perässään kaikkien tarkastuspisteiden läpi, rauhanturvajoukkojen päämajan eteen Tshinvaliin, jossa se räjähti. Etelä-Ossetian hallituksen mielestä kyseessä oli Georgian juoni.

Voi ollakin, mutta kyllä georgialaiset siinä tapauksessa ovat harvinaisen ovelia. Mistä ne tiesivätkin, että Georgian puolelta löytynyt, räjähdysaineilla lastattu auto ajettaisiin tarkastamatta rauhanturvajoukkojen päällikön ikkunan alle, jossa sitä sitten ruvettaisiin tutkimaan?

Lisää aiheesta:
Viikonlopun muuta satoa ruotsiksi:

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aamun uutisissa arveltiin, että Jevlojevin murha ei ollut murha tai edes tappo, vaan vahinkolaukaus. Ampuja ei joutune vankilaan. Vahinkojahan sattuu... Ehkäpä itsestään laukeavan aseen omistaja saa oman katunsa jonnekin.

Anonyymi kirjoitti...

Laukauksen tekijä lienee Ingushian presidentin tuttu, joten tietenkään hän ei joudu edesvastuuseen. Näin toimii oikeuskäytäntö Ingushiassa.

Toisaaltahan kyseessä on vanha vuoristotkansa, jossa noudatetaan edelleen vanhoja perinteisiä oikeustapoja, esimerkiksi verikostoa. Tämän murhatun päätoimittajan omaiset ja ystäväthän ovat nyt vannoneet presidentille verikostoa.

Ketä me olemme arvostelemaan ja kritisoimaan toisten perinteitä?

Alli

Anonyymi kirjoitti...

Perinteet kunniaan, ehdottomasti!

Olisi kiinnostava kuulla, mitä murhattu, ups, vahingossa surmansa saanut Magomed Jevlojev olisi ajatellut suvun langettamasta verikostosta. Saattaa olla realistisesti ottaen ainoa tapa saada oikeutta, mutta kuitenkin.

Älli