Jo maanantai-iltana Strasbourgin lentokentällä patriarkan ottivat vastaan Venäjän kulttuuri- ja joukkoviestintäministeri Aleksandr Sokolov ja arkkipiispa Innokenti Korsunski.
Tiistain osalta patriarkaatista käsin kerrotaan seuraavaa:
Suurin osa Ranskan keskus- ja aluelehdistöä noteerasi Aleksin vierailun.
Strasbourgissa Aleksi tapasi kaupungin uuden pormestarin Fabien Kellerin.
Aleksi puhui Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istunnossa ja vastasi sen jäsenten kysymyksiin. Sitä ennen hän tapasi erikseen yleiskokouksen puheenjohtajan René van der Lindenin, joka tarjosi patriarkalle juhlalounaan.
Euroopan neuvostossa esiintyessään Aleksi hahmotteli Venäjän ortodoksisen kirkon roolia alueiden ja kulttuurien välisessä dialogissa ja kertoi kirkkonsa suhtautumisesta kuolemanrangaistukseen. Parlamentaarikkojen kysymyksiin vastatessaan patriarkka sanoi, että syntisiäkin me rakastamme, ja vihaamme ainoastaan heidän syntiään. Homoseksuaalisuuteen kirkko suhtautuu vihamielisesti, koska se on synnin ihmisessä aiheuttama sairaus.
"Ketään ei pidä syrjiä uskonsa perusteella, mutta kenenkään ei pidä yrittää vaientaa meitä kun sanomme jotakin asiaa synniksi."
"Liikkeellä on paljon homoseksuaalista propagandaa, jolla on paljon vaikutusvaltaa nuoriin ihmisiin, joilla ei muuten ole homouden kanssa mitään tekemistä. (...) Se on sairaus, ihmisen vääristymä."
Kertoessaan siitä, kuinka tärkeä tapahtuma oli Venäjän ulkomaisen kirkon liittyminen Moskovan patriarkaattiin, Aleksi mainitsi esimerkkinä toukokuussa allekirjoitetun asiakirjan historiallisen tapahtuman kanonisoinnista, о каноническом общении историческим событием.
Euroopan neuvoston käynnin jälkeen patriarkka tapasi EN:n pääsihteerin Terry Davisin.
Iltapäivällä patriarkka tapasi Serbian pääministerin Vojislav Koštunitsan.
Strasbourgissa patriarkka kävi kaupungin venäläisessä Kaikkien pyhien temppelissä ja piti siellä rukoushetken.
Aleksi kävi myös Strasbourgin katedraalissa, jossa pidettiin venäläisten kirkkokuorojen konsertti. Se sisältyi ohjelmaan nimeltä "Ortodoksisen Venäjän ääniä Ranskassa".
Päivän lopuksi Aleksi tapasi Strasbourgin katolisen arkkipiispan Jean-Pierre Grallen, joka tarjosi vieraalleen illallisen.
Sivustaseuraajalle syntyy vaikutelma, että patriarkalla oli varsin toimelias Itä-Ranskan reissu. Toivottavasti patriarkka ehti lepäämäänkin jossain välissä.
2 kommenttia:
Aleksei II on aika ajoin sairastellut. 78 -vuotiaalle patriarkalle jo pelkkä flunssa tuottaa isoja vaivoja.
On kuitenkin ilo nähdä Venäjän kirkonmiehetkin toimeliaina - niin itse Venäjän sisällä, kuin ulkomaillakin. Sillä on venäläisille ortodokseille suuri, kannustava merkitys.
Tein ennen perestroika, vuosina 1984-85 kaksi isoa tv-dokumenttia Venäjän tuhatvuotisesta kirkosta.
Toista niistä kuvatessamme huomasimme että eräässä niistä 21 luostarista, joiden sallittiin toimia oli runsaasti munkkeina "sairaita, ihmisen vääristymiä".
Samainen luostari on nytkin, kun luostarilaitos on noussut uuteen kukoistukssen, tunnetuimpia koko maassa. Kuinkahan paljon "vääristymät" ovat lisääntyneet nyt Aleksin mainitseman propagandan ansiosta?
Lähetä kommentti