17.11.2007

Vielä Mannerheimista, Pietarista ja suurmieskulttuurista

Kirjoitin aikaisemmin siitä, että Pietarissa sai kuluneella viikolla ensiesityksensä Mannerheim –aiheinen sävellystyö. Kirjoittaessani edellistä postausta, en osannut vielä aavistaakaan, että törmäisin Mannerheimiin Pietarissa tällä viikolla vielä uudestaankin.

Viime keskiviikkoaamuna pietarilaisella hotellilla heräillessäni, laitoin vaatteita pukiessani pauhaamaan television taustalle. Suureksi yllätyksekseni, että Venäjän valtakunnallisella Pjatyij Kanal –televisiokanavalla näytettiin Mannerheim –aiheista dokumenttielokuvaa! Keskiviikkona aamulla 14.11. näytetty filmi oli uusinta edelliseltä illalta. Yritin seurailla dokumenttia mahdollisimman tarkasti sen, mitä pukemiseltani ja hampaiden tiskaamiselta ehdin. Valitettavasti noin kolmasosa dokumentista jäi kuitenkin kokonaan näkemättä.

Venäläisellä televisiokanavalla näytetty Mannerheim dokumentti oli venäläisvoimin tehty ja siinä haastateltiin mm. historioitsijoita, Mannerheimin aikalaisia ja jopa hänen alaisina palvelleita suomalaisia upseereita. ”Mannerheim – Oma vieraiden joukossa ja vieras omien joukossa” –niminen 40-minuuttinen dokumenttifilmi oli osa pietarilaisen, nykyään valtakunnallisesti näkyvän Pjatyij Kanal –televisiokanavan tuottamaa Elävä Historia –nimistä dokumenttisarjaa.

Dokumentti antoi kattavan kuvan Mannerheimin elämästä ja hänen urastaan. Suurmiehestä annettiin dokumentissa myönteinen kuva henkilönä, joka osasi tehdä oikeita valintoja erittäin vaikeissa tilanteissa. Aihealueiltaan dokumentti keskittyi erityisesti Mannerheimin upseerivuosiin Venäjällä, hänen rooliinsa Suomen itsenäisyyden rakentajana sekä itsenäisyyden puolustajana Talvisodassa ja toisessa maailmansodassa. Dokumentissa käsiteltiin objektiivisesti niin Mainilan laukaukset, Neuvostoliiton hyökkäys Suomeen kuin Leningradin piirityskin. Dokumentti mm. kertoi, että Mannerheim pelasti kaupungin, koska ei suostunut hyökkäämään piiritettyyn Leningradiin.

Samalla reissulla mukana ollut ja saman filmin sattumalta nähnyt suomalainen Mannerheimia ihaileva ystäväni oli dokumentista todella otettu. Myös itse olin lähes hämmästynyt siitä, miten myönteisessä ja lähes ylistävässä suurmieshengessä Mannerheimia dokumentissa käsittelikään.

Parin vuoden takainen Mannerheim suurnäyttely Pietarissa, Mannerheim-patsas keskustelut Petroskoissa, Mannerheim-aiheinen sävellystyö Venäjällä ja viimeisimpänä tämä dokumentti - ajat ovat totisesti muuttuneet.

Ei kommentteja: