18.5.2008

Kevät on kylvönteon aikaa

Maalaisliiton taholta on tullut toivomuksia, että tässä blogissa kiinnitettäisiin enemmän huomiota viljelijöitä ja puutarhureita koskettaviin kevätongelmiin. Ei kuulemma ole ollenkaan yhdentekevää, minkä kasvien siemeniä minäkin päivänä maahan istutetaan. Nyt tämä toivomus on otettu huomioon oikein tosissaan. Mašankovin kalenteri Мастер-класс огородника и садовода antakoon puutarhurin alkuviikon päiviin ryhtiä ja järjestystä, ja ken ei siihen luota, löytää kyllä netistä viljelyapua. Jos räntää on yli 3 cm, kannattaa odottaa seuraavaan päivään ennen kuin ryhtyy viljelytoimenpiteisiin. Ja harsoa kannattaa käyttää.

Sunnuntai 18.5. Irinan ja Arinan päivä aloittaa viikon mittaisen kauden, jolloin kannattaa istuttaa kaalia. Tätä toki saavat tehdä vain naiset; miesten sekaantuminen kaalin istutukseen 18.–25.5. ei tuota hyvää tulosta.

Maanantai 19.5. Jobin ja Denisin päivä on herneenkylvöpäivä. Tätä tukee se tosiseikka, että kuu (Луна) on Skorpionin tähtikuviossa, mikä edesauttaa myös kurkun kasvatusta.

Иов-горошник, огуречник. Иов горошник и Денис – время посева гороха. «Горох надобно сеять на сырой земле, на закате солнца, при ущербе луны, для того, чтобы воробьи, большие лакомки до него, посева не видали». «Репу и горох не сеют подле дорог».

Tiistai 20.5. Kieltäymyksen, asketismin ja itsensä täydellistämisen saarnaaja Nil Sorskin (Нил Сорский, 1433–1508) päivä. Täysikuu klo 06:12. Täydenkuun tullen rikkaruohojen vastainen taistelu tuottaa tulosta.

Keskiviikko 21.5. Apostoli Johanneksen (Иоанн Богослов) muistopäivä. Työprikaati, vehnänkylvöön mars!

На Ивана Богослова паши пашню, сей пшеницу.

На Арсеньев день – засевай пшеницу.

Пшеницу сей, когда черемуха зацветет.

Torstai 22.5. Yrtti-Nikolan päivä (Николин день), itäinen kristikunta yhdistää tähän päivään ihmeidentekijä Nikolan. Nikolan jälkeen vihannekset onnistuvat, joten potunpanoon ja löökin istutukseen.

Venäjällä Nikolan perinnettä arkipäivässä edistää sen niminen kvassi, jonka mainosteksti sanoo nokkelasti: Никола ни коланизации!

Perjantai 23.5. Pyhän apostolin Simon Kiivailijan päivä ja Äiti Maan nimipäivä. Tänä päivänä ei pitäisi kylvää eikä karhita, naisillekin annettu lupa kaalin istutukseen lykätään huomiseen. Maan pitää antaa levätä.

Считается, что в этот день пахать, боронить, сеять, вбивать в землю колья - это большой грех: земля должна отдыхать.

Lauantai 24.5. Pyhän märkä-Mokin päivä (Мокий-мокрый), pyhien Methodioksen ja Kirilloksen muistopäivä. Jos Mokin päivänä on märkää tai sumuista, kesästä tulee sateinen, ja päinvastoin muutettavat muuttaen. Päivä on potunpanolle otollinen.

Sunnuntai 25.5. Kyproksen (arkki)piispan Pyhän Epifaniuksen muistopäivä. Kuu on Vesimiehen kuviossa, minkä vuoksi tänään rakennamme kastelujärjestelmän ja hoidamme rästihommia datšalla.

Если в этот день «утро в красном кафтане», т.е. ясная утренняя заря, то это к жаркому, пожарному лету.

Tätä kaikki asianomaiset noudattakoot.

Ei kommentteja: