25.5.2008

Millä Venäjä elää?

Arvoisat kirjoittajat!
Rohkaisin vihdoin mieleni ja päätin liittyä blogin kirjoittajiin. Aikaisemminkin oli halukkuutta, mutta vasta nyt sain akateemisen opinnäytteeni luovutetuksi tarkastukseen. Kokopäiväisen työn ohella se vie tietysti aikaa. Kiinnostavia keskusteluja tällä palstalla on käyty, mutta kuten useiden muidenkin rientojen kohdalla tapahtuu, ne keskittyvät paljolti Helsinkiin. Verkossa välimatka ei kuitenkaan haittaa.
Nykyisin kuulee väitettävän, että kaikki keskustelu Venäjällä on estetty. Jalo tehtävämme on pyrkiä ylläpitämään sananvapautta, jos se vain iz-za granitsu on mahdollista.
Vanha havainto on, että ulkomaalainenkin, so. venäjää puhuva "nash" saa osallistua kriittiseen keskusteluun, eivätkä venäläiset itse tällaisen seurassa peittele arvosteluaan.
Perjantaina 16.5.2008 verkkolehti Gazeta.ru julkaisi pietarilaisen 35-vuotiaan
naishenkilön purkauksen koko maata vaivaavasta korruptiosta:
http://www.gazeta.ru/money/2008/05/13_e_2722680.shtml
Hän kyselee vakavissaan, missä hän on menetellyt väärin, kun kukaan ei ole tähän mennessä tarjonnut hänelle "otkatia", vaikka kaikki muut näyttävät tulevan toimeen juuri sen avulla. Tämä onkin tärkeimpiä kysymyksiä Venäjän yhteiskunnan kehittymisessä.

Kari Kaunismaa

3 kommenttia:

Anna-Maija Juvonen kirjoitti...

Hienoa, kun tulet mukaan! Kiinnostus heräsi liittyykö akateeminen opinnäytetyö Venäjään?

Kari Kaunismaa kirjoitti...

Väitöskirjani työnimi on "Punatähdestä kaksoiskotkaan. Neuvostoliiton romahtamisen vaikutus venäläisen keskikoulun historianoppikirjoihin." Primaarista materiaalia on 76 oppi- ja metodikirjaa ja lähdeluettelossa parikymmentä sivua nimikkeitä. Odottelen tarkastajien lausuntoa Turun poliittisen historian laitokseen.

Anna-Maija Juvonen kirjoitti...

Oletpa löytänyt mielenkiintoisen tutkimuskohteen, onnittelut työn valmistumisesta! Varmaan tuosta materiaalista löytyy jaettavaa myös blogiin :)