5.12.2007

10.12.2007 klo 18.00 Blokada/Saarto

Pysäytetty kuva Blokada-dokumentista. Stop-kadr iz dokumental'nogo fil'ma Sergeja Loznitsi "Blokada".
Hажмите на изображениe для увеличения картинки!
Klikkaa kuva suuremmaksi!

DOKKLUB esittää maanantaina 10.12.2007 klo 18.00, Venäjän tiede- ja kulttuurikeskus, Kinosali, Nordenskiöldink. 2, vapaa pääsy
BLOKADA/SAARTO, ohj. Sergei Loznitsa, Pietarin dokumenttistudio, 2005, 52 min.

Elokuva kertoo pelkästään arkistokuvin Leningradin (Pietarin) 900 päivää kestäneestä piirityksestä toisen maailmansodan aikana.

Sergei Loznitsan elokuva, joka on voittanut monilla festivaaleilla ja valittiin viime vuonna Venäjän parhaaksi dokumenttielokuvaksi, on kunnianosoitus 37 sotakuvaajalle. Heistä muutamat kuten Roman Karmen ja Jefim Utshitel’ toimivat samalla myös dokumenttifilmien ohjaajina. Loznitsa käyttää arkistomateriaalin lisäksi fragmentteja neljästä sodan aikana ja heti sen jälkeen tehdystä dokumenttielokuvasta.

Loznitsan hiljainen ja täsmällisesti rakennettu elokuva saa lähes monumentaalisia ulottuvuuksia. Arkistoista kaivetut otokset on herätetty henkiin lisäämällä niihin autenttiselta vaikuttava äänimaisema. Menneet tapahtumat tulevat hämmästyttävän lähelle katsojaa ja huomaamme siirtyneemme ajassa taaksepäin keskelle piiritettyä kaupunkia. Loznitsa rakentaa laajasta materiaalista todentuntuisia mutta samalla unenomaisia kohtauksia. Kerronta etenee puolustusvalmisteluista pommituksiin ja talvisiin koettelemuksiin..

Useita minuutteja näytetään ensimmäisiä saksalaisvankeja, joita kuljetetaan kaupungin läpi. Vankisaattueen vartijoilla on täysi työ pitää Nevski prospektilla tuhannet uteliaat leningradilaiset irti vankijoukosta.

Monet vainajaepisodit ovat niin rankkoja, ettei niitä ole näytetty aiemmin.

Loznitsa leikkaa mestarillisesti kärsimyksistä voitonjuhlintaan, pimeän talvi-illan ilotulitukseen. Lopussa paha saa palkkansa.

Selostusta tai musiikkia ei käytetä lainkaan, vaan Loznitsa luottaa ääneen, joka mielikuvitukseemme ja muistiimme vedoten on joskus vaikuttavampi elokuvallinen keino kuin kuva. Yksi harvoista sanoista, joka kauhujen keskeltä piirtyy tulenlieskoja ja taloraunioita vasten, on pienen tytön huuto: "Mama!"

DOKKLUB on VeNeOY:n (Venäjällä/Neuvostoliitossa opiskelleiden yhdistys) syksyllä 2007 perustama venäläisiä dokumenttielokuvia kerran kuukaudessa esittävä elokuvakerho.

Spektr NEDELI 49/07.12.2007
Hажмите на изображениe для увеличения картинки!
Klikkaa sivu suuremmaksi!Illjustratsija v state stopkadry iz fil'ma Sergeja Loznitsi "Blokada".
Perevod stati iz finskogo: Polina Kopylova.

Ei kommentteja: