27.12.2007

Venäläisanimaatiot ja (nyky)vallan kritiikki

Venäjän animaatioteollisuus on huimassa nousussa - siitä osoituksina mm. hiljattain edesmenneen animaattorilegendan Aleksandr Tatarskin satuanimaatioprojekti, Oscar-voittaja Aleksandr Petrovin öljyvärianimaatiot Vahus ja meri ja Rakkauteni sekä lopultakin uusin Tri Bogatyrja -trilogia.

Viimeksimainittu kertoo bylinojen, muinaisvenäläisten (tosi)tarinoiden, soturisankareista Aljosha Popovitshista, Dobrynja Nikititshistä ja Ilja Muromilaisesta. Viimeksimainitusta sankarista kertova elokuva pyörii paraikaa Venäjän elokuvateattereissa. Arvostelukirjoitusten mukaan piirrettyyn on ujutettu taidokkaasti nykyvallan kritiikkiä. Seuraavassa pätkässä tsaarin ja tiedotussvälineiden (Tuohi-Sanomien) suhde käy loistavasti esiin:
Videopätkään ei päässyt se kohtaus, jossa nuori toimittajaneito on tuohtunut tsaarin teloitusuhkailulla julkaistuaan juttunsa ja lainaa venäläistä sananlaskua: "Mitä on sulalla kirjoitettu, sitä ei edes kirveellä ole poistaminen". Tsaari ei usko: "Älkäähän nyt! Teloittajani on hyvin taidokas!"

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiittelenpä animaatiovinkeistä. En olisi ominpäin osannut tuubista etsiä tai vielä vähemmän, löytää! Kauniita, hienoja töitä.

Leonid Yakovlev kirjoitti...

Linkittämäni Vanhus ja meri -animaation kuvanlaatu on tosi surkea. Seuraavan linkin piirretyn kuvanlaatu on taasen loistava, mutta pahaksi onneksi se on dubbattu japaniksi...

http://www.youtube.com/watch?v=TvK-Bjzm3AQ&feature=related

Suosittelen myös katsomaan pätkän, jossa näytetään Petrovin työtekniikkaa, tekijän itse kommentoidessa prosessia (venäjäksi):

http://www.youtube.com/watch?v=b_kjEJrJc-g&feature=related

Huomaa myös, että videon kakkososa on löydettävissä oikeanpuolimmaisesta minirullausvalikosta.

JuuTuupi on paljastunut joidenkin elokuvakulttuurituotteiden sammoksi. Olet oikeassa siinä, että etsiminen on vaativaa. Siinä jos missä tarvitaan nokkeluutta, sisukkuutta ja hyviä istumalihaksia.