27.12.2007

Salaliittoja, valheita ja paljon videonauhaa - Georgian presidentinvaalit

Georgian presidentinvaalikampanjaa ei voi ainakaan vaittaa pitkaveteiseksi. Vakoojaromaanien lukemisen voi unohtaa, ja keskittya ihan vain uutisiin.

Tammikuun viidennen paivan vaaleissa on seitseman ehdokasta:

Miheil Saakashvili, joka ei kaivanne esittelya
Badri Patarkatshishvili, oligarkki ja mediamagnaatti (tai ainakin entinen sellainen - Imedi TV:han kuuluu nykyaan Rupert Murdochille)
Davit Gamkrelidze, Uusi Oikeisto - puolueen ehdokas
Levan Gatshetshiladze, yhdistyneen opposition ehdokas
Shalva Natelashvili, oppositiorintamasta irronneen tyovaenpuolueen ehdokas
Gia Maisashvili, vahan tunnettu expat-ehdokas
Irina Sarishvili, Venaja-ystavallisen Toivon puolueen ehdokas.

Kampanja salaliittoteorioineen ja loanheittoineen pyorii lahinna kahden ensimmaisen ymparilla, joskin siina sivussa muutkin saavat sopivasti rasvaa rattaisiinsa.

Saakashvili on vaalien alla heittaytynyt laupiaaksi mesenaatiksi. Televisiossa han tapaa lapsia ja vanhuksia, lupaa rahaa uusiin kulttuurikeskuksiin ja veljeilee tyovaen kanssa. Entisessa tyolais- nykyisessa tyottomien kaupungissa Rustavissa han jopa puki paahansa raksatyolaisen kyparan ja lounasti stolovajassa - koko kansan Misha toivoo kovasti, etta kansa unohtaisi hanen autoritaariset otteensa vajaa pari kuukautta sitten ja muistaisi taas sen Mishan vuosimallia 2003, joka asui pienessa kaksiossa ja piti kansan puolta.

Patarkatshishvilin vaaliase on kateinen raha. Han on jo luvannut satoja miljoonia euroja omaa rahaansa sosiaalisiin hankkeisiin. Strategia uppoaa osaan kansaa mainiosti - se toinen osa sitten nakee Patarkatshishvilin, Berezovskin hyvan ystavan, kylmaverisena puolirikollisena biljonaarina, jota ei kansan ahdinko voisi vahempaa kiinnostaa.

Joulun alla julkisuuteen pullahti taas muutama nauha (ei mikaan uusi ilmio syksyn 2007 Georgiassa). Niiden mukaan Patarkatshishvili tarjosi korkea-arvoiselle sisaministerion virkamiehelle jattilahjuksen avusta vallankaappauksen jarjestamisessa. Patarkatshishvili itse on syyttanyt maanmiehiaan hanen murhansa suunnittelusta. Jo aikaisemmin Georgian viranomaiset kiinnostuivat Patarkatshishvilin omaisuudesta - mm. haneen liitetty Standard Bank on nyt tilapaisesti Georgian kansallispankin hallussa.

Patarkatshishvilin ja Saakashvilin keskinainen loanheitto vie valitettavasti huomiota muilta kandidaateilta. Tanaan Levan Gatshetshiladze torui kilpakumppaneita julkisesti, vaatien kansainvalista yhteisoa tutkimaan "Saakashvilin ja Patarkatshishvilin leikit, jotka pilaavat vaalit ja diskreditoivat mediaa". Media-asialla kandidaatti tarkoitti seka ImediTV:ta, jonka vaikeudet eivat loppuneet poikkeustilaan: talla viikolla ryhma journalisteja irtisanoutui TV-asemalta protestina painostusta vastaan, etta Rustavi2- ja Mze-kanavia, joiden Gatshetshiladze sanoo osallistuvan "likaiseen leikkiin".

Yksityiskohtia, omituisia nauhoja, kummallisia todistajia ja huonoa journalismia riittaisi tayttamaan blogin moneksi viikoksi, kiinnostuneet lukekoon www.civil.ge seka www.newsgeorgia.ru - sivuja.

Mita tulee analyysiin - talla haavaa nayttaa silta, etta Saakashvili johtaa. Ja nayttaa myos silta, etta huolimatta monista rumista virheista, jotka Saakashvili on viime kuukausina tehnyt, han voi olla toistaiseksi viela paras vaihtoehto. Georgia tarvitsee hengahdystauon ennen parlamenttivaaleja, ja epamaarainen oligarkkipresidentti ei valttamatta sellaista kansalle suo. Muut ehdokkaat ovat vahan tunnettuja, ja asiantuntijat pelkaavat, ettei heista ole muuhun kuin valiaikaisjohtajaksi Georgian valtapelissa.

Ei kommentteja: