28.9.2009

Varokaa neuvostovastaista toimittajaa

Podrabinek i SS-uniform på MGJeR:s hemsida.Aleksandr Podrabinekia vainotaan taas hänen neuvostovastaisten mielipiteidensä vuoksi. 1970-luvulla hänet karkotettiin ensin Siperiaan ja pantiin sitten muutamaksi vuodeksi leirille neuvostoyhteiskunnan panettelusta. Hän kun uskalsi kirjoittaa kirjan siitä miten toisinajattelijoita pantiin pakkohoitoon mielisairaaloihin, ja millaista tämä hoito sitten oli.

Sattuneesta syystä hän kirjoitti äskettäin internetlehteen jutun, jossa uskalsi väittää, että neuvostovastaisen taistelun veteraanit ovat suurempia sankareita kuin eläkkeellä olevat vankileirien saariston vartijat ja pyövelit, vaikka näillä jälkimmäisillä onkin paremmat eläkeet ja komeammat prenikat.

"Veteraaneja häväistään", keksivät Kremlin nuorisojoukot, nykyajan Komsomol. Ensin asialle ehtivät Naši-järestön iskurityöläiset, jotka rynnivät punapaidoissaan porukalla Novaja Gazetan toimitukseen Podrabinekia etsimään. Podrabinekin vaimon asunnolle yritti tunkea lähetti toisensa jälkeen "tärkeitä papereita tuomaan", ja naapureille soiteltiin ja kyseltiin missä Podrabinek pitää majaa. Podrabinekin elämä luvattiin jakaa kahteen osaan: ennen ja jälkeen sopimatonta lehtijuttua, jota hänen ei koskaan annettaisi unohtaa.

Valtapuolue Yhtenäisen Venäjän nuorisojärjestö МГЕР (Молодая Гвардия Единой России - Yhtenäisen Venäjän Nuori Kaarti) liittyi kampanjaan ja pisti pökköä pesään äärinationalisteilta lainatuilla iskulauseilla. Näin YVNK kirjoittaa kotisivullaan:
…жизнь бывшего диссидента, а ныне просто мрази действительно разделится на две части. Впрочем, забывать про Уголовный кодекс никому не следует - есть много способов сделать жизнь человека невыносимой, не выходя за рамки закона.
Смерть фашистам! Позор их пособникам! Слава России!
...entinen toisinajattelija, nykyinen inhottava elukka, hänen elämänsä jakautuu tosiaankin kahteen osaan. Kenenkään ei muuten kannata unohtaa rikoslain pykäliä - on olemassa monia tapoja tehdä ihmisen elämä sietämättömäksi ihan lain puitteissa.
Kuolema fasisteille! Häpeä heidän apureilleen! Kunnia Venäjälle!

Vähän aikaisemmin samassa tekstissä muistutetaan "mainiosta iskulauseesta", jota venäläisten nationalistien sanotaan käyttäneen 90-luvulla, "kun Podrabinekin aatetoverit olivat vallassa, ja katsoivat, että veteraanien tärkein tehtävä oli kuolla pois mahdollisimman nopeasti". Tämä mainio iskulause, jonka Yhtenäisen Venäjän nuorisoliitto haluaa ottaa uudelleen käyttöön, oli seuraava: "Veteraanien puolesta leikkaamme teiltä korvat pois!"

Ungdomsaktivisten Aleksej Mesjtjerjakov, 34 årAika karmeita uhkauksia valtapuolueen nuorisoliitolta, varsinkin kun mukaan heitetään kuvamontaasi jossa Podrabinek on puettu SS-upseerin vormuun. "Kuolema fasisteille", niinhän se oli. Iskulause "Slava Rossii!" ("Kunnia Venäjälle!") oli muuten ennen lähinnä venäläisten uusnatsien ja äärinationalistien käytössä, mutta valtapuolue haluaa näköjään nyt omia senkin itselleen.

Nuorten hulluttelua? Noinkohan. Kotisivulla siteerataan toki kahta nimeltä mainittua "nuorisoaktivistia", jotka valokuvissa näyttävät varsin nuorilta ja hulluilta, mutta kaikki ei aina ole sitä miltä se näyttää. Kun kirjoitin näiltä tiimoilta lyhyen venäjänkielisen blogitekstin, sain vastaukseksi kiinnostavan kommentin. Kävi nimittäin ilmi, että toinen näistä nuorisoaktivisteista, Aleksej Meštšerjakov, on jo täyttänyt 34 vuotta. Ilmeisesti epähuomiossa hän oli pannut järjestönsä sivulle parikymmentä vuotta vanhan kuvan itsestään.

Kilpaileva Naši-järjestö puolestaan ilmoitti tänään maanantaina järjestävänsä pysyvän mielenosoituksen Aleksandr Podrabinekin asuintalon ulkopuolelle siihen saakka kunnes hän joko pyytää anteeksi tai muuttaa maasta. Eivät kuitenkaan uhkaa leikata korvia, kuten valtapuolueen nuorisojärjestö.

- Kaikki meidän toimenpiteemme toimittaja Aleksandr Porabinekin suhteen ovat äärimmäisen demokraattisia, ilmoitti Naši-järjestön komissaari Nikita Borovikov Moskovassa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Podrabinek itse on mennyt maan alle eikä vastaa puhelimeen. Maanantai-iltana julkaisemassaan blogitekstissä hän sanoi saaneensa luotettavista lähteistä tiedon, jonka mukaan "verraten korkealla taholla" on päätetty tehdä hänestä selvää. Julkinen vihakampanja voisi siinä tapauksessa toimia kätevänä savuverhona jos joku sattuisi kolkkaamaan Podrabinekin porraskäytävään.

Lisää aiheesta:

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vastaavanlainen kohu saataisiin varmasti Suomessakin aikaiseksi, jos joku alkaisi julkisesti syyllistää kaikkia suomalaisia sotaveteraaneja natsien kanssa vehkeilystä sekä keskitysleirijärjestelmän tukemisesta. Esimakua asiaan saatiin pari vuotta sitten kun eräässä nukkeanimaatiossa vihjailtiin Marsalkan homotaipumuksista. Suurin osa animaation kommentaattoreista taisi vaatia animaation tekijää löysään hirteen.

Uralin Perhonen

bunsen_lamp kirjoitti...

Ja tämä toisinajattelija-nukkeanimaattori? Piileskelee edelleen maan alla vai onko jo peräti ammuttu porttikäytävään?

Anonyymi kirjoitti...

Entä minkä Suomen valtapuolueen, kokoomuksen, keskustan vai demarien nuorisojärjestö vaati nukkeanimaattorille kuolemaa, korvia leikattavaksi tai päivysti hänen asuntonsa edustalla kellon ympäri? Kiellettiinkö kenties animaation levittäminen?

Ei, Podrabinekin vainoaminen tuo kylmäävästi mieleen Stalinin aikaiset julkiset nöyryytyskampanjat. Tämän ymmärtää kuka hyvänsä vähänkin historiaa tunteva.

Anonyymi kirjoitti...

Antifascistinen Nashi-järjestö vaatii Novaja Gazetalta, Ren TV:ltä ja muutamalta muulta tiedotusvälineeltä korvauksia kunnianloukkauksesta. Ovat menneet väittämään Nashien vainovan Podrabinekia. Saas nähdä, ottaako oikeus asian käsiteltäväksi, vaikka miksei ottaisi: ottihan se Stalinin sukulaispojankin kanteen käsittelyyn. Novaja Gazeta on mennyt kirjoittamaan Stalinin toimista Katynissa. 10 miljoonaa ruplaa korvaisi kunnianloukkauksen.

Anonyymi kirjoitti...

Tämähän kohu on lähtenyt käyntiin kahvilan nimikyltistä, jonka eräät veteraanit kokivat loukkaavaksi. Viranomaiset vaativat kyltin poistettaksi. Siitä vihastuneena tämä dissidentti"persoona kirjoitti sen verran myrkyllisen kaikkia veteraaneja vastaan suunnatun artikkelin, että vastaava julkaisu Suomessakin johtaisi oikeustoimiin sekä kielteisiin/paheksuviin julkisiin kannanottoihin. Nashit vaativat tältä sankarilta julkista anteeksipyyntöä.

Olisikohan oikeus sekä kohtuus maassa kun maassa sama niin dissidenteille kuin muillekin?
Jutun torppö on Aleksandr Podrabinek, joka kirjoitti törkeän jutun.

Anonyymi kirjoitti...

Mannerheim-animaation ainoa ”synti” oli se, että siinä vihjailtiin marsalkan olevan homo. Silti tämän animaation näyttäminen käynnisti Suomessa hurjan lokakampanjan, joka oli kuin suoraan Stalinin Neuvostoliitosta.

Muun muassa eräs eläkkeellä oleva huippupoliitikko vaati animaation tekijöitä mestattavaksi:
http://www.uusisuomi.fi/nakokulmat/raimoilaskivi/mannerheimin-hapaisijoitten-paat-polkylle

Puolustusvoimien entisen komentajan Gustav Hägglundin mukaan animaatio oli kuin ”puna-propagandaa”, jonka tekijöiden "sietäisi hävetä":
http://www.aamulehti.fi/teema/mannerheim/70699.shtml

Animaation tekijä kertoo saaneensa elokuvansa johdosta useita tappouhkauksia:
http://yle.fi/uutiset/kulttuuri/2008/02/mannerheim-animaation_tekijalle_tappouhkauksia_281474.html

Ja niin edelleen… Mitähän olisikaan syntynyt, jos Lillqvist olisikin syyttänyt kaikkia suomalaisia sotaveteraaneja keskitysleirijärjestelmän kätyreiksi, kuten tämä Podrabinek teki venäläisten veteraanien kohdalla?

Anonyymi kirjoitti...

Ei tainnut muuten syyttää kaikkia veteraaneja, vaan niitä entisiä politrukkeja, jotka johtavat veteraanijärjestöjä ja omivat itselleen puheoikeuden veteraanien puolesta.

Anonyymi kirjoitti...

Eläkeläinen Ilaskivi vaati tekijöiltä "kuvaannollisesti" päätä pölkylle.
Eläkeläinen Hägglund vaati tekijöitä häpeämään.

Aika iso ero venäläisten nationalistien tekemiin tappouhkauksiin, korvien leikkauksiin, inhottava elukka nimityksiin ja elämän tekemiseksi sietämättömäksi vaatimuksiin.