3.1.2011

Stahanov ja normi

Juhlitaanpa illan päätteeksi yhtä syntymäpäivää ja yhtä kuolinpäivää.

Tänään 105 vuotta täyttävä Aleksei Stahanov on kaikille tuttu nimi: elokuun lopussa 1935 hän yhden yövuoron aikana teki malminlouhinnan maailmanennätyksen louhimalla paineilmavasaralla 102 tonnia hiiltä. Normi oli 7 tonnia, eli ylitystä tuli 14-kertaisesti. Saahan sitä ihmetellä, mihin kaikkeen pystyy kaksi kättä ja black and decker, mutta tätä näytöstä kyllä valmisteltiin huolella ja siihen varattiin riittävästi aputyövoimaa. Niinpä Stahanov porasi hiililohkareet, ja lohkareiden pois kuljettamisesta huolehtivat muut prikaatin jäsenet vahvistettuna muutamalla ylimääräisellä.

Stahanovilaisuus levisi kuin persujen kannatus meillä ja nyt: puolessatoista kuukaudessa liike oli levinnyt koko maahan ja kaikille teollisuuden aloille. Itse päähenkilö puolestaan tuli kaikin puolin hyväksikäytetyksi stalinistisessa propagandassa: hän sai Leninin kunniamerkin ja yhden ylimääräisen kuukausipalkan, asuinhuoneiston jossa oli peräti puhelin, huonekalut asuntoon ja elokuvissa ynnä muissa klubijutuissa hänelle oli varattu kaksi istumapaikkaa kai joka näytäntöön.

Stahanovilaisuus ja stalinismi kulkivat käsi kädessä. Niinpä kun Stalinin kuoleman jälkeen generalissimuksen rikokset tuotiin julki ja tuomittiin, Stahanovkin passitettiin Donbassin hiilikaivosalueelle, jossa hän unohtui historiankirjoittajilta. Ei ihme, sillä hän ratkesi ryyppäämään ja joutui mielisairaalaan, kunnes kuoli keuhkojen ja sydänten vajaatoimintaan v. 1977.

* * *

Vuonna 1903 tänä päivänä kuoli Linzin lähistöllä maaseudulla eläköitynyt tullivirkailija Alois Schicklgruber. Siis kuka? Yhden version mukaan hän oli syntyjään avioton lapsi, jonka isä ehkä oli joku Grazin puolijuutalainen kauppias nimeltä Frankenberger. Voisipa hyvin siteerata edesmennyttä suomalaista mestarisanoittajaa: "Ruudun täydeltä Pulkkisen Jortsua, miksi sen faija ei käyttänyt kortsua?" Muiden versioiden mukaan Aloisin isä olisi ollut joko isotilallinen J.N.Hiedler tai kausityötön myllärinrenki J.H.Hiedler. Mene ja tiedä.

Aloisin sukunimi elämän ehtoopuolella oli helpompi kirjoittaa ja ääntää: Hitler. Jos tuo yksi hyvä urbaani legenda pitäisi paikkansa, suuri juutalaistuhooja olisi siis ollut varttijuutalainen itsekin.

3 kommenttia:

Matti Grönlund kirjoitti...

Lyht tarina: satuin tuntemaan Stahanovin tyttären, Genrietta Aleksejevnan. Hän kertoi, että Stahanovilla oli mennä henki jo vähän aikaisemmin. Hän ja toinen Joosepin lemmikki, kansallishymnirunoilija Sergei Mihalkov saivat päähänsä ryhtyä harrastamaan lentämistä, joten he kääntyivät tov. Stalinin puoleen, pyytäen omaa lentokenttää + paria pikkukonetta. Tov. Stalin repi pelihousunsa ja uhkasi molempia kovalla kohtelulla. Veijarit älysivät peruutta pyyntönsä ja jostain syystä Stalin ei sitten tehnytkään mitään. Lentäminen on näin ollen melko vaarallinen harrastus!

Hanna Koppelomäki kirjoitti...

>>kunnes kuoli keuhkojen ja sydänten vajaatoimintaan v. 1977.>> Stahanov ylitti siis normin myös sydänten määrässä;-)

Tapani Kaakkuriniemi kirjoitti...

Olisihan mun pitänyt arvata, että sosiaali-, terveys- ja lääkintäverkostospesialisti tarttuu näihin sisäelinten lukumääräasioihin!