24.1.2011

Venäläiset haluavat haudata Leninin

Noin kerran vuodessa käytävä keskustelu vallankumousjohtaja V.I. Leninin ruumiin kohtalosta on jälleen käynnistynyt Venäjällä. Tällä kertaa keskustelun promoottorina toimi maan valtapuolue Yhtenäinen Venäjä.

Puolue julkaisi torstaina verkkosivuillaan kansanedustaja Vladimir Medinskin mielipidekirjoituksen, jossa tämä vaatii Leninin ruumiin siirtämistä pois Punaisella torilla sijaitsevasta mauseleoumista, sekä ruumiin hautaamista.

”Pian on Leninin kuoleman vuosipäivä, jota kommunistit aikovat arvatenkin juhlistaa. […] Olen sitä mieltä, että jokaisen meistä tulisi nostaa esille kysymys Leninin ruumiin hautaamisesta. Kyseessä on omituinen, Punaisella torilla sijaitseva maallis-nekrofiilinen jäänne. […] On yleisesti tiedossa, että Lenin itse ei aikonut rakennuttaa itselleen mitään mauseleoumeja ja hänen sukulaisensakin vastustivat asiaa. […] Kommunistit eivät kuitenkaan välittäneet rahtuakaan vallankumousjohtajan ja hänen sukulaistensa mielipiteistä. Heidän oli välttämätöntä muodostaa kultti, jolla korvattaisiin uskonto ja Kristus. Se ei heiltä onnistunut. Nyt tämä perversio on saatava päätökseen”.

Vladimir Medinski sai loppuviikon aikana tukea ajatuksilleen sekä omiensa, että myös poliittisten kilpailijoiden leiristä. Yhtenäisen Venäjän kansanedustajista Medinskiä ehätti tukemaan muun muassa puoluetoveri Robert Shlegel.

”Lenin on hyvin kiistanalainen henkilö. Hänen kätensä ovat veriset ja niiden vastuulla on miljoonien kansalaistemme henki. Hän on sosiaalisten katastrofien ja terrorin sekä valtavan maan suuren surun symboli. Olen varma, että suurin osa kansalaisistamme tukevat Medinskin ehdotusta: harva ymmärtää, miksi valtiomme keskipisteessä makaa tämä muumio.”

Myös Yhtenäisen Venäjän nuorisoliitto Molodaja Gvardian aktiivi Aleksei Zubakin heittää vettä myllyyn puolueen sivuilla julkaistussa kirjoituksessaan:

”Olen käynyt mauseleoumissa ainoastaan kerran, eikä minulla ole minkäänlaista aikomusta käydä siellä uudestaan. Tunne, kun kävelet ruumiin ohitse, ei ole miellyttävimmästä päästä – selkäpiitä suorastaan karmii. Jää sellainen käsitys, että mausoleumissa on säästynyt pieni osa totalitaarisesta neuvostovaltiosta, missä kaikki on kiellettyä: ei saa keskustella, pysähtyä, pitää käsiä taskussa, ym.”

Yhtenäisen Venäjän aloite ei kuitenkaan kaikkia miellytä. Aktiivisimmin Leninin hautaamista on vastustanut suurin parlamentaarinen oppositiopuolue KPRF, eli Venäjän kommunistinen puolue. Puolueen keskuskomitean jäsenen Sergei Obuhovin mukaan kyse on Yhtenäisen Venäjän aloittamasta vaalikampanjoinnista, jossa se pyrkii kääntämään huomion maan nykyisistä ongelmista vanhoihin ongelmiin. Puolueen lakiosaston johtajan Vadim Solovievin mukaan Yhtenäisen Venäjän aloittama keskustelu on ”provokaatio”, jonka avulla puolue pyrkii mustamaalaamaan oppositiota – tässä tapauksessa kommunisteja.

Sen sijaan muun muassa ulkoparlamentaarisen opposition tunnetuimpiin nimiin lukeutuva Boris Nemtsov kannattaa Leninin hautaamista, mutta on kommunistien kanssa samaa kuitenkin samaa mieltä Yhtenäisen Venäjän motiiveista keskustelun käynnistämisessä.

Leninistä käytävää kansalaiskeskustelua on tällä kertaa terästetty venäläisissä sosiaalisissa medioissa laajaa huomiota saaneella Yhtenäisen Venäjän järjestämällä Internet-äänestyksellä, jossa venäläisiltä on kysytty, mitä Leninin ruumiille pitäisi tehdä. Sivuston nimi – goodbyelenin.ru – paljastaa, mitä mieltä sivuston tekijät itse asiasta ovat.

Maanantai-iltaan mennessä sivuilla oli ehditty antaa yhteensä 275 000 ääntä, joista lähes 70 prosenttia Leninin hautaamisen puolesta. Oman kantansa voi käydä ilmaisemassa täällä.

Ei kommentteja: