16.3.2015

Pietarin jätevesien käsittely edistyy, kehittyy ja täydellistyy

Hyvät puhtaan luonnon ystävät!

Viime torstaina kävelin Pietarissa Amiraliteetin ja Vaskiratsastajan luona Nevan rantakatua pitkin, jossa oli isot kaivuutyöt meneillään. Kaivureita piti väistellä välillä puusiltoja pitkin kulkemalla, välillä mutkittelemalla. Kukaan ei vastannut asiallisesti kysymykseeni, mitä siinä kaivetaan. Kanaalia, sanoi joku. Kadulleko?
Perjantaina kaupungista poistuessani poimin telineestä ilmaislehden ja lueskelin sitä paluumatkalla. Kas kummaa, siihenhän kaivettiin kokoojaviemäriä, joka veisi jätevesiä puhdistamoon.

Ihan kokonaan en usko sitä, mitä Pietarin viemärilaitoksen johtaja alempana kertoo, että sini- ja viherlevät Suomenlahdessa olisivat muisto vain. Onhan Suomen rannoilla ja etenkin Turun saaristossa leväkukinta vuotuinen riesa, joka korostuu lämpiminä kesinä. Ja olen kyllä itsekin käynyt Terijoen hiekkarannalla haistelemassa levän ynnä muun tavaran maatumisen hajuja.

Mutta miksipä tässä tupeaisin omaa analyysiani asiasta tekemään! Tässä koko lehtijuttu sinunkin luettavaksesi:


Metro-lehti (Pietari), 13.3.2015Pelastettujen hylkeiden määrä nousee jo kymmeniinTapahtuma. Suomenlahden vuosi, joka alkoi 21. tammikuuta 2014 Suomen pääkaupungissa Helsingissä, on päättynyt.

Igor Karasjov

igor.karasev@metronews.ruPietarissa vietettiin Suomen lahden vuoden virallisia päättäjäisiä. Sen suojelijoita olivat Venäjän, Suomen ja Viron presidentit Vladimir Putin, Sauli Niinistö ja Toomas Ilves.

On arvioitu, että tämän vuoden aikana kolmessa maassa on järjestetty yli 250 Suomenlahteen liittyvää tapahtumaa. Tämä tarkoittaa erilaisia tieteellisiä tutkimuksia, tuotannollisia hankkeita, temaattisia konferensseja ja valistustilaisuuksia. Päätehtävänä oli kiinnittää yhteiskunnan huomiota Suomenlahden ongelmiin ja auttaa ratkaisemaan näitä ongelmia, ja tämä tehtävä on ratkaistu. Suomenlahden vuoden järjestelyihin osallistui aktiivisesti Pietari ja Pietarin vesilaitos Vodokanal.

— Meille tämän vuoden päätapahtuma oli uskoakseni Merinisäkkäiden tutkimus- ja suojelukeskuksen avaaminen Repinossa, ilmoitti valtionyritys Pietarin Vodokanalin pääjohtaja Felix Karmazinov. Tällaista keskusta ei ole sen paremmin Venäjältä kuin Itämeren alueen naapurimaissammekaan. Pelastettujen eläinten määrä nousee jo kymmeniin. Ja nyt keskus on täysin valmis ottamaan vastaan uusia hoidokkeja.

Tästä saattoivat lyhyesti vakuuttua myös Venäjän luonnonvarainministeri Sergei Donskoi, Pietarin kuvernööri Georgi Poltavtšenko, Suomen ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka, Viron ympäristöministeriön kansleri Andres Talijärv ja muut vieraat, jotka vierailivat eilen 12. maaliskuuta Merinisäkkäiden tutkimus- ja suojelukeskuksessa.

Tärkeänä tuloksena muutama vuosi sitten Pietarissa aloitetusta työstä Suomenlahden ja Itämeren pelastamiseksi Felix Karmazinov pitää sini- ja viherlevien määrän merkittävää vähenemistä lahdessa.

— Oli aika, jolloin lahden rantaan ei voinut kesällä mennä, koska siellä leijui mätänevien levien inhottava lemu. Lisäksi ne ovat voimakkaita allergeenejä. Tänä päivänä tilanne on perusteellisesti muuttunut. Ja satelliittikuvissa näkyy selvästi, että Suomenlahti on nyt käytännössä vapaa sini- ja viherlevistä, mainitsi Vodokanalin johtaja.

Kysymys on siitä, että kun vielä 1970-luvun lopussa kaikki jätevedet päästettiin ilman minkäänlaista puhdistusta lahteen, niin nyt Pietarissa puhdistetaan jo 98,5% jätevesistä. Sen lisäksi Helsingin komission Itämeren suojelua koskevien kansainvälisten suositusten mukaan käsitellyn jäteveden typpipitoisuus ei saa ylittää 10 mg/l eikä fosforipitoisuus 0,5 mg/l.

Tulevina vuosina Pietarissa taataan jäteveden sataprosenttinen käsittely. Sitä varten täytyy sulkea kaikki jäljellä olevat suorat jätevesipäästöt. Erityisesti Amiraliteetin rantakadun kokoojaviemärin rakentamisen ansiosta voidaan sulkea kuusi suoraa jätevesipäästöpaikkaa kaupungin keskustassa.

— Tuhat kuutiota jätevettä päivässä näyttää vähältä. Mutta se on keskellä kaupunkia, lähellä on Vaskiratsastaja, eikähän käsittelemättömän jäteveden purku sellaisessa paikassa korista kaupunkiamme. Siksi olemme rakentamassa kokoojaviemäriä. Nämä työt valmistuvat toukokuun alussa, sanoi Feliks Vladimirovitš.

Vodokanalin Investointiohjelmaan sisältyy myös Ohtan kokoojaviemärin rakentaminen (jolla voidaan ratkaista Ohtan saastuminen), suorien päästöjen sulkeminen lähellä Karpovka-joen alueella ja muiden jäljellä olevien suorien purkupaikkojen sulkeminen.

Ei kommentteja: