4.12.2015

Vuoden poliitikko: kaupunginjohtaja Galina Širšina


Venäjän Karjalan media on täpinöissään, ja ihan hyvästä syystä. Karjalan tasavallan päämies Aleksandr Hudilainen ja Petroskoin kaupunginjohtaja Galina Širšina
Kuvahaun tulos haulle galina shirshina
Galina Širšina
ovat nyt torstaina ja perjantaina asioilla Moskovassa. Hudilainen, jota on viime kuukausina arvosteltu kovasti, ei näytä saavan lupaamaansa budjettirahoitusta liittovaltion aluekehitysohjelmaan, mikä on ollut hänelle tärkeä tavoite. Širšina puolestaan lähti pokkaamaan mediayhtiö RBK:n (RosBiznesKonsalting) Vuoden poliitikko -palkinnon. Tai olisiko se Vuoden valtiomies?

Širšina yllätti viime paikallisvaaleissa ja voitti Yhtenäisen Venäjän asettaman ehdokkaan, vahvana talousasiantuntijana pidetyn Nikolai Levinin. Mistä on kysymys? (Sallan) Alakurtissa v. 1979 syntynyt Širšina on v. 2001 valmistunut Petroskoin pedagogisesta yliopistosta psykologiksi, johtanut ylioppilaskuntaa, voittanut Venäjän opiskelijajohtajien kilpailun pääpalkinnon, toiminut piskuisessa Jabloko-puolueessa, väitellyt v. 2007 psykologian kandidaatiksi (=meikäläinen lisensiaatin tutkinto) Herzenissä ja v:sta 2010 toiminut Karjalan valtiollisessa pedagogisessa akatemiassa laitoksen johtajana, kunnes vuonna 2013 työpaikka muuttui kaupungintalolle.
Kuvahaun tulos haulle aleksandr hudilainen
Aleksandr Hudilainen
  Tasavallan päämies Hudilainen on haastanut Širšinan monissa asioissa, ja hänellä on ilmeisesti ollut ns. pääkonttorin tuki takanaan, mutta menestyksettä. Širšina on kerännyt sympatiapisteitä modernilla johtajuudellaan ja asioihin paneutuvalla persoonallisuudellaan. Hänet ilmoitettiin RBK:n äänestykseen mukaan, ja nyt kävi niin, että Petroskoin historian ensimmäinen naispuolinen kaupunginjohtaja ohitti äänestyksessä sellaiset vaikutusvaltaiset poliitikot ja julkkikset kuin Tatarstanin presidentin Rustam Minnihanovin, Venäjän keskuspankin puheenjohtajan Elvira Nabiullinan, Venäjän tarkastusviraston johtajan Tatjana Golikovan, liittovaltion veropalvelun päällikön Mihail Mišustinin ja Jekaterinburgin kaupunginjohtajan Jevgeni Roizmanin, joka hänkin on opposition miehiä. Hän pääsi Širšinan kanssa toiselle valintakierrokselle, venäjäksi šort-list.

 Širšinan vaalivoitto on valtapuolueessa pantu Hudilaisen leväperäisyyden syyksi. Kansa äänesti väärin.
Kuvahaun tulos haulle yevgeni roizman
Jevgeni Roizman
Viimeisten kahden vuoden aikana tasavallan päämies olisi voinut haastaa Širšinan uusintaotteluun onnistuneilla hallinnollisilla operaatioillaan, mutta kriisiytyvän talouden ja sosiaalipuolen kutistuminen "tehokkaiden manager-johtajien" joukolle olisi ollut lähinnä se ala, jossa kykyjä olisi voinut näyttää. Kuitenkaan Hudilaisen hallinnon yritykset eivät onnistuneet. He eivät saaneet Petroskoin kaupugin hallintoa kontrolliinsa

Epäonnistuneiden yritysten jälkeen kuvernöörin hovi (venäjäksi komanda, 'joukkue') alkoi väheksyä ja saattaa huonoon huutoon tasavallan pääkaupungin uutta johtoa. Siinä kävi jopa niin, että tasavallan virkamiehiä huoletti alueen hyvinvoivimman kunnan tilanne paljon enemmän kuin se, että raja-alue putosi pois ulkomaisten investoijien ohjelmista, tai se että opetusta maaseudulla supistettiin.

Kun mediayhtiö RBK ilmoitti, että Galina Širšina on voittanut Vuoden poliitikko -arvonimen, seremonian järjestäjät totesivat Petroskoin kaupunginjohtajan ansainneen palkinnon "avoimella politiikallaan alueella, paikallisen itsehallinnon periaatteiden puoluestamisella ja rohkeudella tehdä päätöksiä". Mikään näistä ominaisuuksista ei kuulu Karjalan tasavallan nykyisen johdon toimintaan. Kuvernöörin hovi pitää tärkeämpänä kulissien takaisia pelejä, paikallisilta itsehallinnoilta (=kunnilta) on jo otettu pois johtajien suora kansanvaali ja siltä ollaan ottamassa pois oikeutta määrätä maankäytöstä. Hallituksen virkamiesten päättäväisyys rajoittuu vain äänekkäisiin ilmoituksiin järjestyksen aikaansaamisesta.

Eilisiltana Petroskoin kaupunginjohtaja Galina Širšina oli RBK:n palkinnon myöntämisseremonian keskeinen sankari. Nuorelle edustavalle naiselle, jonka kaupunginneuvosto vain puoli vuotta aikaisemmin katsoi hoitaneen tehtävänsä kelvottomasti, taputtivat nyt liittovaltion ministerit samoin kuin tunnetut Venäjän poliitikot ja liikemiehet. Ja jotenkin huomaamatta Širšinasta tuli heidän silmissään Karjalan kasvot. Sellaiseen asemaan ei päässyt Leningradin oblastista tullut entinen kunnanjohtaja Hudilainen, joka ei ole onnistunut tasavallan hallinnossa, mikäli voi päätellä alueen yhteiskunnallis-taloudellisista indikaattoreista.

Tämä juttu perustui pääasiassa tähän Valeri Potašovin kirjoittamaan artikkeliin:

Карелия меняетлицо

Vähän muistakin lähteistä on ammennettu. (Kuvat eivät oikein halua mennä sinne, mihin kirjoittaja ne haluaisi.)

Ei kommentteja: