26.11.2008

Ankarat ajat: viinan kulutus laskussa

Vodkan kulutus Venäjällä on laskussa, ja tuottajien on pitänyt vähentää tuotantoa. Kansallinen alkoholiyhdistys (НАА eli NAA), josta en ole kyllä kuullutkaan koskaan, kertoo, että kaikki tukkukaupan varastot ovat viinaa täynnänsä. Ja uusi vuosi on ovella.

Kansallisen alkoholiyhdistyksen johtaja, Venäjän liittoneuvoston talouspolitiikan ja omaisuusasiain komitean asiantuntijaneuvoston toimeenpaneva sihteeri Pavel Šapkin sanoo, että marraskuun alussa alkoholijuomien varastot olivat 8,2 miljoonaa dekalitraa (meikäläinen kai sanoisi 82 miljoonaa litraa tai 10.250.000 ämpärillistä), mikä on kuusinkertainen määrä viime vuoden vastaavaan verrattuna. Šapkinin tilastojen mukaan tilanne on seuraavanlainen:

-rypäleviinejä 6,2-kertaisesti eli 36 miljoonaa litraa
-šampanjaa ja kuohuviinejä 4-kertaisesti eli 12 miljoonaa litraa
-konjakkia 5-kertaisesti eli 9 miljoonaa litraa
-olutta 6,4-kertaisesti eli 148 miljoonaa litraa.

Ja dekalitrathan saat näppärästi jakamalla litramäärät kymmenellä.
Šapkinin mukaan näin jyrkkä kulutuksen pudotus on syytä finanssikriisistä. Viinaa ostetaan vähemmän, ja ostot kohdistuvat halvempaan sortimenttiin kuin aiemmin. Valtion tilastokomitea Rosstat vahvistaa, että tuotanto on supistunut. Elintarvikkeiden tuotantoindeksi, johon kuuluvat juomat ja tupakkatuotteet, oli lokakuussa 97,2% viime vuoden vastaavasta.

Liittovaltion ja alueellisten alkoholimarkkinoiden tutkimuskeskuksen (ЦИФРРА) johtaja Vadim Drobiz sanoo, että lokakuussa vodkan tuotanto Venäjällä supistui 15 prosenttia, mutta alkoholin myynti on vain Vladivostokissa pudonnut poikkeuksellisen jyrkästi, 20 prosenttia. Hän ennakoi, että likööri- ja votukkatehtaita, kuten termi Venäjällä kuuluu, voidaan kyllä sulkea, mutta vasta uudenvuoden juhlien jälkeen joskus helmi–maaliskuulla. Ja hän lisää, että alkoholimarkkinat käyttäytyvät niin kuin teollisuus yleensä: jos tulee romahdus, ei heidän alansakaan voi sellaiselta välttyä. Ennuste on, että terävien juomien kulutus ei laske, mutta ravintola- ja kahvilamyynti tulee putoamaan.

Lieneekö sillä mitään yhteyttä kriisiin, että Venäjän federaation kommunistisen puolueen ensi viikonvaihteen kongressissa Izmailovo-hotellikeskuksen kinokonserttisalissa menyy on monipuolinen ja riittävä, mutta alkoholia ei koko kongressissa ole tarjolla?

Aikoihin on eletty!

5 kommenttia:

Hanna Koppelomäki kirjoitti...

Jos juomateema kiinnostaa laajemminkin, suosittelen Idäntutkimus-lehden tuoretta Päihde-teemanumeroa:
http://www.helsinki.fi/idantutkimus/

Anonyymi kirjoitti...

Ei nyt sentään "liköörivesitehtaista" ole kysymys edes sananmukaisesti, vaan "likööri- ja votkatehtaista".

Adjektiivi водочный tulee kansainvälisestikin tunnetusta sanasta водка. Ликёро-водочный puolestaan määritellään sanakirjassa näin: "Предназначенный для изготовления крепких спиртных напитков". Eli "vahvojen alkoholijuomien valmistukseen tarkoitettu".

Jos taas vedestä on kysymys, käytetään adjektiiveja водный tai водяной, merkityksestä riippuen.

Anonyymi kirjoitti...

Mutta eihän tuossa jutussa ollut edes vesi-sanaa. Vai onko votukka jossain slangissa/murteessa vesi?

T: ihmettelen

Kalle Kniivilä kirjoitti...

Alkuperäisessä tekstissä oli. :-)

Tapani Kaakkuriniemi kirjoitti...

Joo, korjasin Kallen huomautuksen mukaisesti, mutten laittanut tähän huomautusta korjaamisesta. Nyt laitan.