11.4.2008

Juri Gagarinin lennosta 47 vuotta

Juri Gagarin kävi ensimmäisenä ihmisenä avaruudessa 12.huhtikuuta 1961.
Yleisradion Elävässä arkistossa on mainio haastattelu, jonka teki legendaarinen toimittaja Antti Kovanen 3. heinäkuuta 1961 eli vajaa kolme kuukautta lennon jälkeen.
Muutama vuosi sitten kuollut Antti Kovanen kertoi minulle, että hän nousi yhdessä kuvausryhmän kanssa Moskovasta tulleeseen junaan Lahdessa ja teki noin 10 minuuttia kestäneen haastattelun matkalla Helsinkiin.

Haastattelussa ei ole yhtään leikkaussaumaa eikä kuvaaja ole vaihtanut kertaakaan kuvakokoa. Antti esittää kysymyksensä suomeksi ja venäjäksi ja kääntää Gagarinin vastaukset saman tien konsekutiivisesti.

Haastattelijan ja haastateltavan lisäksi kuvan vasemmassa reunassa näkyy puolikas kolmannen henkilön profiilista. Kuka hän on? Luulin ensin, että mieshenkilö on pakollinen "saattaja", mutta haastattelun loppupuolella selviää, että hän on todennäköisesti neuvostoliittolainen tulkki. Hän nimittäin kuiskaa Antin korvaan yhden käännöksessä sattuneen lapsuksen.

Elävän arkiston esittelytekstissä ei ole toimittajan eikä kuvaajan nimeä. Arkistomateriaalin alussa on mykkää kuvaa rautatieasemalta, mielestäni Lahdesta. Lopussa on jälleen mykkää kuvaa Helsingin rautatieasemalta Gagarinin vastaanottajista. Siellä olin minäkin mukana; menimme asemalle yhdessä Georgij (Jurkka) Onufriewin kanssa työpaikastamme, Koiton talossa olleesta matkatoimisto Oy Lomamatkasta.

Moskovan puoluekoulun käynyt ja useita vuosia Moskovan suomenkielisessä radiossa työskennellyt ja samalla myös Yleisradiota avustanut Antti oli 60-luvulla Yleisradion tv-uutisissa ulkomaantoimittajana. Hänestä tuli moniksi vuosiksi persona nongrata Neuvostoliitossa, kun hän kirjoitti vuonna 1970 kirjan Kommunismin kriisi.
Antti Kovanen ansaitsisi artikkelin Wikipediaan - jollei pätevämpiä kirjoittajia ilmaannu, täytyy ehkä minun kaivaa tarkat faktat hänestä ja kirjoittaa se.

2 kommenttia:

Hanna Koppelomäki kirjoitti...

Kiitos linkkivinkistä, Reijo! Aika monenlaiset ajatukset risteilivät mielessäni, kun katselin tuota yhtä aikaa nostalgissympaattista ja toisaalta täyttä teatteria ollutta junahaastattelua (incl. "Valvoja-Vasili", joka kärppänä valvoi vieressä haastattelun oikeaoppista kulkua, ja puuttui heti asiaan kun toimittaja kiireessä käänsi majuri Gagarinin tyttären iän väärin).

Itse lentelin vielä tuolloin syntymättömien avaruudessa - mutta 9-vuotiaana 70-luvun puolivälissä olin vakuuttunut siitä, että minusta tulee Suomen ensimmäinen kosmonautti... Valmentauduin tulevaan uraani mm. roikkumalla pihatelineissä pää alaspäin mahdollisimman pitkiä aikoja ja harmittelin, kun Lintsin vempeleet olivat tulevalle Tereshkovalle ihan liian lällyjä harjoittelupaikkoja.

Nykyään lapsuuden idolit, Juri ja Laika, tuntuvat enemmän uhreilta kuin sankareilta - mutta kyllä heitä silti passaa muistella!

Mikähän muuten on totuus Gagarinin kuolemasta? (ks. esim. Wikipedian artikkeli JG:sta)

Leonid Yakovlev kirjoitti...

Näin Gagarinin haastattelun jo miltei heti Elävän arkiston avauduttua.

Tuo Gagarinin vastaus Jumalasta taisi olla tarkoin puolueen käsikirjoittama - Gagarin oli kuulemma keskivertoa uskovaisempi.