18.4.2008

Medvedev voitti vaalit - ihan totta!

På svenska: Medvedev vann presidentvalet - nu på riktigt!



Muutaman viikon päästä Vladimir Putinin manttelinperijä Dmitri Medvedev astuu Venäjän presidentin virkaan. Siihen hänellä näyttäisi olevan oikeus. Anonyymi venäläinen bloggaaja ja tilastonikkari Podmoskovnik on nyt julkistanut laskelmansa, joiden mukaan Medvedev todennäköisesti sai 63% äänistä. Ei kuitenkaan 70 prosenttia, kuten viralliset luvut väittävät.

Podmoskovnikin laskelmat perustuvat virallisiin vaalihuoneistokohtaisiin lukuihin, joissa esiintyy ihmeellisiä huippuja pyöreiden prosenttilukujen kohdalla. Nämä huiput korreloivat erään tietyn ehdokkaan kyseisissä vaalihuoneistossa saamiin ääniin. Lisäksi luvuissa näkyy ihmeellinen yhteys 65 prosentin ylittävän äänestysprosentin ja kyseisen ehdokkaan saaman tuen välillä. Kun nämä anomaliat lasketaan pois, päästän lukuihin, jotka normaali äänestyskäytäntö olisi antanut.

Punainen käyrä näyttää kaikki Dmitri Medvedeville lasketut äänet. Vihreä käyrä näyttää "normaalin" osan hänen saamistaan äänistä, ja sininen käyrä kaikkien muiden ehdokkaiden saamat äänet. Vaaka-akseli näyttää äänestysprosentin niissä vaalihuoneistoissa, joissa kyseiset äänet on laskettu. Tältä näyttävät tulokset, kun anomaliat on laskettu pois:



Todellinen äänestysprosentti näyttäisi olleen 56, mikä vaikuttaa varsin uskottavalta, ei 70, kuten viralliset luvut väittävät. Kommunisti Gennadi Zjuganov sai 22% äänistä, ei 18%. Ja Žirinovski-pelle sai 12%, ei 9%. Erot ovat sinänsä varsin suuria, mutta eivät silti vaikuta vaalin lopputulokseen. Miksi kukaan siis katsoo vaivan arvoiseksi petkuttaa?

Kuten Ruotsin puolustusvoimien tutkimuslaitoksen FOI:n tutkija Carl Holmberg kirjoittaa kiinnostavasssa raportissaan Venäjän vaalikäytännöstä [PDF täällä], korkea äänestysprosentti ja keskusjohdon ehdokkaan saama suuri ääniosuus voidaan nähdä osoituksena vahvasta alueellisesta johdosta, jolla on homma hanskassa. Vaalitulos on silloin eräänlainen osinko, jonka varsin itsenäiset alueelliset vallanpitäjät maksavat keskusjohdolle. Joulukuun duumavaalissa äänestysprosentti oli joillakin alueilla lähes sata. Presidentinvaalin alla keskusjohto on selvästikin ilmoittanut, että luvut eivät saa olla aivan näin naurettavan korkeita.

Vaikka kuolleet sielut ja nukkuvien puolue selvästikin äänestävät ahkerasti, Podmoskovnikin luvut osoittavat, että Dmitri Medvedev todellakin voitti presidentinvaalit jo ensi kierroksella, vaikka tulos laskettaisiinkin vain niistä äänistä, jotka todella annettiin. Ja se on tuskin mikään suurempi yllätys. Venäjän demokratian perustavaa laatua olevat puutteet löytyvät toki aivan eri tasolta.

Ei kommentteja: