Tama uutinen on jo pari viikkoa vanha, mutta yha ajankohtainen.
Putin siis sanoi, etta Kosovon itsenaistyminen luo vaarallisen ennakkotapauksen: miksi ei Etela-Ossetialla, Abhasialla tai Transdniestrialla siis ole yhta lailla oikeutta itsenaisyyteen? Putin vetosi tilanteen samankaltaisuuteen sanoen, etta "on vaikea selittaa Pohjois-Kaukasian pienille maille, miksi heilla ei ole oikeutta itsenaisyyteen, mutta Kosovolla on".
Putin mainitsi myos, etta Kosovon ennakkotapaus voi laukaista ikavia prosesseja myos Venajalla. Tulee mieleen jo Keski-Aasiasta tuttu retoriikka, jonka mukaan lansimaissa toimii "двойной стандарт". Jos Kazakhstanin ihmisoikeustilannetta arvostellaan, kyseessa on двойной стандарт, koskapa lansimailla itsellaankin on ongelmia (mika tietenkin on totta). Jos uusnatsismia Venajalla arvostellaan, sepa se vasta onkin двойной стандарт, koskapa rasismista vapaita eivat ole lansimaatkaan. Ja niin edelleen.
Jostakin syysta, jostakin kumman syysta Putin ei kertaakaan, puhuessaan Kosovosta vahvalla двойной стандарт - rintaaanella, han ei kertaakaan ole maininnut erasta T- tai oikeammin Ч - kirjaimella alkavaa aluetta samaisessa Pohjois-Kaukasiassa, muutamia satoja kilometreja Etela-Ossetiasta loivasti luoteeseen. Mina olin aina luullut, etta siella niita itsenaistymishaluja vasta olikin, ainakin viela muutama vuosi sitten, mutta ilmeisesti sitten ei. Ainakaan siita ei puhuta samaan aikaan, kun puhutaan Moldovasta tai Georgiasta irtautuvista alueista.
Jos olisin georgialainen, sanoisin, etta Putinilla se vasta on двойной стандарт.
19.6.2007
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Aivan oikein. Ja itsenäistymishaluja tai vähintään haluja suhteelliseen riippumattomuuteen on myös mm. Tatarstanille, Tuvalla ja Jakutialla. Tatarstanin kohdalla tilanne meinasi kärjistyäkin 1990-luvun puolivälissä. Kun tasavallan parlamentti käsitteli vallanjaon suhdetta Tatarstanin ja Moskovan välillä, Moskova komensi panssarit asemiin Tatarstanin ympärille. Toinen Tsetsenia vältettiin vain, koska Tatastanin presidentti peräytyi kiperässä tilanteessa. Muistatte varmaan tämän?
Myös Pietarin kaupungissa kaavailtiin itsenäistymissuunnitelmia Venäjän liittovaltiosta enemmän tai vähemmän tosissaan joskus 1990-luvun puolenvälin tienoilla. Suunnitelmien mukaan riippumattomuuskaavailut liittyivät käsittääkseni kuitenkin enemmän talouteen.
Lähetä kommentti