Kun luin jokin aika sitten Mannerheimista, asiakirjaan oli jo ehditty liittää tieto siitä, että Marski valittiin äänivyöryllä Suureksi suomalaiseksi vuoden 2004 lopulla. Kyseisen ohjelman formaatti kaapattiin jälleen kerran ulkomailta: aiemmin Englannin Great Britonsin voitti Churchill ja Saksassa samanlaisen äänestyksen voittajaksi nousi Adenauer. Havahduin silloin huomaamaan, ettei tällaista kilpailua pidetty Venäjällä. Rupesin miettimään itse, kuka mahtaa olla suurin venäläinen.
Venäjä on suuri maa, jolla oli pitkä historia, joten suuria persoonia ei jäänyt siltä puuttumaan. Kaikella kunnioituksella Suomea, sen kulttuuria ja historiaa kohtaan, "venäläisiä Mannerheimeja" oli paljon, paljon enemmän. Itänaapurin suuruudet on valinnan helpottamiseksi jopa luokiteltava erikseen. Yritänpä heittää joitakin ulkomuistista:
1) Sotasankarit
Suvorov, tuo voittamaton kenraali, joka jätti pysyvät jäljet Suomenkin alueelle. Kutuzov, viekas yksisilmäinen kettu, Napoleonin hönäyttäjä. Ushakov, nyttemmin pyhäksi julistettu maineikas amiraali. Zhukov, Suuren isänmaallisen sodan ruumiillistuma.
2) Kulttuurivaikuttajat
Dostojevski, maailmankuulu ihmismieltä tutkiva psykologi. Pushkin, suurin runoilija, venäläisen kirjallisuuden kultakauden alullepanija. Tsehov, melankolisen proosan mestari. Tolstoi, kuuluisa realisti. Jesenin, tuotannossaan kansanläheinen runoilijasuuruus.
Tsaikovski, romantiikan ajan suurin balettimestari. Sostakovitsh, monipuolinen sinfoniasäveltäjä. Shaljapin, maailmankuulu basso. Vysotski, kansan suosittu trubaduuri. Repin, maalaajarealisti, monen suomalaistaiteilijankin ystävä.
Eisenstein, montaasin valjastanut elokuvaohjaaja. Norstein, palkittu animaattori. Mihalkov, Oscarin voittanut elokuvaohjaaja. Tarkovski, humanistinen ihmissielun tutkija.
3) Tiedemiehet
Koroljov, venäläisen avaruusohjelman isä. Sikorski, helikopterin keksijä. Tsiolkovski, astronautiikan teoreetikko ja edelläkävijä. Mendelejev, alkuaineiden jaksollisen järjestelmän ja vodkan kehittäjä.
4) Urheilijat
Karelin, painijasuuruus, yksi maailman menestyneimmistä urheilijoista. Harlamov, jääkiekkolegenda. Latynina, menestyksekkäin naisvoimistelija. Popov, uimarimestari.
5) Hallitsijat
Aleksanteri II, suomalaisille rakas vapauttajakeisari ja suuri uudistaja. Pietari Suuri, Venäjän länsimaistaja ja laajentaja. Katariina Suuri, sivistäjä. Nikolai II, pyhäksi kanonisoitu, viimeinen Venäjän keisari, joka kuoli isänmaansa puolesta. Lenin, vallankumouksellinen, jonka historiallinen rooli puhuttaa edelleen. Stalin, joukkomurhaaja, maan teollistaja, persoona joka sekin jakaa kansaa tänäkin päivänä. Gorbatshev, kylmän sodan lopettaja. Jeltsin, uuden Venäjän ensimmäinen luotsi.
6) Muut kansan "suosikit"
Gagarin, ensimmäinen avaruudessa läynyt ihminen. Minin ja Pozharskij, puolalaismiehittäjiä vastaan suunnatun kansannousun johtajat. Susanin, toinen puolalais-vastainen "taistelija". Stahanov, viisivuotissuunnitelman työmyyrä. Kalashnikov, maailman suosituimman konekiväärin suunnittelija. Johannes Kronstadilainen, ortodoksinen pappi, saarnaaja, kirjailija ja pyhimys. Serafim Sarovilainen, evakkomunkki ja pyhimys. Levsha, "Vasuri", satuhahmo, lahjakas seppä.
Tämän vaikeammaksi valinta ei enää voi muuttua!
Omassa listassani kärkeen nousevat ainakin Suvorov, Dostojevski, Pushkin, Tarkovski, Koroljov, Latynina, Nikolai II, Kalashnikov, Johannes Kronstadilainen ja Serafim Sarovilainen.
Yhden nimen jätin tarkoituksella mainitsematta, mutta ehkä näin onkin parempi. Putin on aiemminkin närkästynyt ympärillään pyörivästä henkilökultista. Sitä paitsi merkittäväksi venäläiseksi valituksi tuleminen ei edellytä edes aina tekstiviestiäänestystä. Toinen presidenttikausi riittänee.
2.6.2007
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
5 kommenttia:
Ja unohtuipa listalta Aleksanteri Nevski!
Ja nyt muistin patsastaiteilija Muhinan.
Lisäisin listaan Andrei Saharovin, Anna Ahmatovan ja Venedikt Jerofejevin.
Jotenkin konservatiiviselta ja yllätyksettömältä tuo listasi tuntuu. Tietysti meidän suomalaisten on hankalahkoa panna venäläisiä paremmuusjärjestykseen. Arvotammeko heitä venäläisittäin, suomalaisittan vai maailman mittakaavassa?
Aloittaakseni helpoimmasta kategoriasta, niin kysyisin missä ovat Sergei Bubka, Valeri Brumel tai takavuosien naishiihtäjät? Entä shakkimestarit?
Kulttuurissa asettaisin kyseenalaiseksi Nikita Mihalkovin suuruuden; Oscarista huolimatta hänen ohi meneviään on mielestäni muutamia. Ja jos kv. tunnustukset otetaan yhdeksi kriteeriksi, niin missä on listaltasi Nobel-voittajat Aleksandr Solzenitsyn ja Boris Pasternak? Tai tiedemiehistä Andrei Saharov, jolla on toisaalla johtava asema myös dissidenttinä. Niin ja saihan Nobelin myös Mihail Sholohov. Mihin unohtui Josif Brodsky? Mihail Bulkagov, Anna Ahmatova? Vasili Kandinsky, Marc Chagall, Vladimir Tatlin, Kasimir Malevitsh?
Entä Mstislav Rostropovitsh ja Galina Vishnevskaja.
Kun meillä listoilla oli Agricola, niin miksei sitten myös Kirill ja Metodii, kaksi makedonialaista kirjakielen, kirkkoslaavin > venäjänkielen luojaa; yhtä hyvin heitä voidaan pitää suurina venäläisinä kuin georgialaista Stalinia!
Stalin on muutenkin ristiriitainen tapaus. Oliko hän suuri siksi, että hän miehistöineen tapatti miljoonia ja miljoonia siviilimaanmiehiään vai siksi, että hän teloitutti valtaosan puna-armeijan upseeristosta sodan jo ollessa ovella? Aivan oikein nostat Zhukovin sankariksi; juuri hän oli yksi niistä, jotka paikkasivat Stalinin, Zhdanovin, Voroshilovin ja muiden diletanttien mokat.
Naisia ei sinun listallasi - niin kuin ei ollut Suomenkaan listalla - juuri tapaa. Miten olisivat esim. Galina Ulanova ja Maja Plisetskaja.
Edellä lueteltujen kulttuurin tekijöiden lisäksi kaipasin listaltasi mm. Dmitri Lihatshovia, Bulat Okudzhavaa, Sergei Prokovjevia, Alfred Schnittkeä, Sofia Gubaidulinaa Juri Ljubimovia ja miksei myös Pjotr Lestshenkoa ja Leonid Utjosovia.
Tiedemiesten kategoriaan kuuluu ilman muuta myös Aleksandr Popov, radion keksijä.
Kirjoitin jutun miltei hetken mielijohteesta. Syljin nimiä ajatusvirtana, en ruvennut varta vasten syynäämään opuksista suuruuksia. Listani on subjektiivinen: mainitsin omasta mielestäni suuret venäläisnimet, jotka ovat tunnettu myös maailmanlaajuisesti ja myös Suomessa (sillä eiväthän tätä blogia lue pelkästään venäläiset). :)
Urheilijoista: Bubka on (hänen omien sanojensa mukaan) ensisijaisesti ukrainalainen, joten sepä siitä. Yleisurheilija Brumel ei ole mielestäni kummoinen. En muista sellaisia naishiihtäjiä, jotka olisivat ylitse muiden. Kuka on shakissa kaikkien aikojen paras venäläinen? Botvinnik? Ostap Bender? : ) Jälkimmäinen oli kylläkin Turkin alamaisen poika. Sitä paitsi yritin hakea juuri sellaisia urheilijoita, jotka todellakin
olisivat ylitse muiden kautta historian. Toki löytyy luistelijasuuruuksia 60-luvulta. Ampumahiihtäjä Tihonov ja hiihtäjät Lazutina, Smetanina ja Smirnov ovat nekin suuruuksia. Karelin ja Latynina ovat lajeissaan todellakin ylitsepääsemättömiä. Jälkikäteen myönnän, että täysin aiheetta urheilijoiden listaltani jäivät Irina ja Tamara Press, sekä taitoluistelija Zaitseva.
Mihalkovin Oscar ei ole ainoa kannus hänen merkityksessä venäläiselle elokuva- ja muullekin kulttuurille. Muita nimiä otetaan toki vastaan. Nobel-kirjoittajat ovat asia erikseen: on hyvin vaikea erottaa, saivatko he palkintonsa teoksistaan, vaiko toisinajattelustaan. Luettelemiesi abstraktionistien taidetta en ole koskaan ymmärtänyt. Malevitshin musta neliö on jo yksinään musta hevonen. Taide on tällaista - na vkus i tsvet tovarishej net.
Kirill ja Mefodi ovat nimenomaan kreikkalaisia. Stalinin persoonan tiesin herättävän lukijoiden tunteita puolesta ja vastaan, samoin kuin venäläisessä yhteiskunnassa: sielläkin suhtautuminen on n. 50-50. Toisaalta, sanotaanhan Stalinista, että hän löysi Venäjän, jolla oli puuaurat ja jätti sille ydinaseet. Gruusialainen, vai ”homo soveticus”, oli hän kaikesta huolimatta Venäjän johtaja.
Zhukovin nostin jalustalle pitkin hampain. Heppu voitti ainoastaan miesylivoiman turvin, tosin kuin Suvorov, joka selviytyi voittajana minimaalisin henkitappioin. Vaikkei Georgin strategiominaisuuksia voikaan vähätellä.
Plisetskaja ja Nuriev. Huippubalettitanssijoita nekin, juu.
Kurtsjatov, venäläisen atomitieteen isä jäi myös minulta muistipimentoon.
Loppujen lopuksi: lista oli subjektiivinen, yhden henkilön puolessa tunnissa kokoon parsima. Mitään ”oikeaa koostumusta” ei tässä koskaan saavuteta. Jotkut pitävät suurimpana Brezhneviä, toiset Stolypinia, toiset tykkäävät Vysotkista, toiset naapurin Vasja-sedästä (siitä harmonikka-soittajasta).
Asian voi selvittää vain järjestämällä kansallinen äänestys. Tai väittelemällä näillä keskustelupalstoilla. :)
Lähetä kommentti