12.6.2007

Kvartirnik

Olin ystävieni kanssa Pietarissa kesäkuussa 2004. Tapasimme muusikkoystämme Maksin Elektrosilan metroasemalla. Kävelimme metroaseman lähellä olevan Stalinin aikana rakennetun keltaisen kivitalon luo, jossa Maksilla oli kvartirnik, eli kotikonsertti. Tällä kertaa kvartirnik juhlisti nuoren tytön syntymäpäivää ja oli siten yksityistilaisuus. Kvartirnikit voivat olla myös kaikille avoimia tilaisuuksia.

Asunto oli täynnä tytön ystäviä, jotka kuuntelivat suosikkibändinsä akustisesti esiintyvää laulusolistia. Me olimme "kuokkavieraita", joita esiintyjällä on oikeus tuoda mukanaan. Maks istui olohuoneessa, soitti akustista kitaraa ja lauloi laulujaan upealla äänellään. Yleisö istui mihin mahtui. Me istuimme syntymäpäiväsankarin makuuhuoneen lattialla, jonka avoimesta ovesta katselimme ja kuuntelimme konserttia. Meitä oli pienessä asunnossa yhteensä varmaan 30. Syntymäpäiväsankarin vanhemmat tarjoilivat vieraille teetä ja kakkua. Joillain oli mukanaan olutta tai viiniä. Välillä pidettiin tauko ja käytiin rappukäytävässä tupakalla. Kun konsertti oli ohi, me lähdimme Maksin kanssa pois - muut jäivät vielä juhlimaan päivänsankaria.

Kvartirnik ei ollut minulle kokemuksena ensimmäinen, eikä viimeinenen, mutta varmasti yksi ikimuistoisimmista. Joku asiaan paremmin perehtynyt voisi varmasti kertoa kvartirnikien historiasta neuvostoajalta, jolloin harvat bändit ja muusikot pääsivät esiiintymään julkisille esiintymislavoille. Monen nykypäivänäkin merkittävän venäläisen musiikintekijän ura on saanut alkunsa kvartirnikeista.

Onneksi kvartirnikeja näytetään edelleen järjestettävän, eivätkä ne ole katoamassa neuvostoaikaisena ilmiönä. Todella sääli on se, että tämä ilmiö ei näytä rantautuneen Suomeen. Muistan ehkä muutamia vuosia sitten näytetyn uutisten loppukevennyksen, missä helsinkiläinen pariskunta järjesti kotonaan pienimuotoisia avoimia konsertteja ym. Kyseessä taisi olla harvinainen poikkeus. Miksei meillä ole kvartirnikeja? Onko ongelma siinä, että suomalaiset eivät uskalla päästää kotiinsa ventovieraita ihmisiä vai eivätkö suomalaiset taiteentekijät lähde kotikeikalle, koska siitä saatava taloudellinen hyöty on pieni verrattuna isoihin keikkoihin?

Elektrosilan kvartirnikin lahjakas ja karismaattinen laulaja-lauluntekijä Maks Ivanov esiintyy Torba-na-Kruche-bändinsä akustisen kokoonpanon kanssa Tusovkan klubilla Libertéssä lauantaina 16.6.2007. Pietarilaisten vieraiden lisäksi Libertén lavalle nousevat myös kotimaiset Jaakko Eino Kalevi sekä Joose Keskitalo yhtyeineen. Alla lisätietoa.

Tusovka Klub 16.6.2007

Tusovka ry tuo väriä Helsingin kesän klubitarjontaan esittelemällä jälleen tämän hetken relevanteimpia nimiä venäläisen ja suomalaisen pop- ja rockmusiikin kentältä. Tusovka avaa vuoden 2007 klubiensa sarjan Helsingin Club Libertéssä Kalliossa, jossa esiintyvät akustisena triona pietarilainen Torba-na-Kruche sekä kaksi suomalaista artistia Jaakko Eino Kalevi sekä Joose Keskitalo yhtyeineen. Luvassa on monipuolinen kattaus elektroa, kitarapoppia sekä neofolkia, joiden lisäksi tunnelmaa nostattavat Tusovka-dj:t.

Lauantai 16.6.2007 klo 20 - 03, liput 5 e

Club Liberté
Kolmas linja 34
00530 Helsinki

Tietoa esiintyjistä:

Torba-na-kruche (www.torba.ru)
Torba-na-Kruche (suom. "Kontu", paikannimi Taru Sormusten Herrasta -trilogiasta) on 1998 perustettu pietarilaisyhtye, jolla on takanaan Venäjällä jo useita valtakunnallisia radiohittejä, useita menestyneitä albumeita sekä laaja fanipohja.

Viisihenkinen, Venäjän Radioheadiksikin kutsuttu yhtye soittaa melodista mutta rankkaa kitaravetoista poppia, jossa venäläinen tunteiden dramaattisuus ja melodiataju yhdistyvät brittiläisen rockin ja popin estetiikkaan. Yhtyeen karismaattinen laulusolisti ja laulaja-lauluntekijä Maks Ivanov tekee myös soolokeikkoja. Torba-na-kruche on tehnyt yhteistyötä useiden vuosien ajan pietarilaisen Tequilajazzz -yhtyeen kanssa. Tusovka Klubilla Libertessä Torba-na-kruche esittelee lyyrisempää puoltaan bändin vaihtaessa neuvostoaikaisen kerrostalokompleksin kokoisen kitaravallinsa akustisiin soittimiin.

Jaakko Eino Kalevi (www.myspace.com/jaakkoeinokalevi)
Jaakko EIno Kalevin (Puppa J. & Tasottavat, Profeetta & Uusi Maailmanuskonto, Muuan Mies ym.) musiikissa elektro, jazz, disco, funk ja garage lyövät kieli poskessa kättä, kun artisti toteuttaa mielihalujaan multi-instrumentalistille suodun vapauden turvin. Jaakko Eino Kalevin soolotuotannoista välittyy hurjan ennakkoluuloton tekemisen meininki sekä kaikkialle pursuileva lapsenomainen löytämisen riemu. Nopeasti yhdeksi tämän hetken kiinnostavimmist kotimaisista pienlevy-yhtiöistä noussut Helmi Levyt julkaisee Jaakko Eino Kalevin ensimmäisen pitkäsoiton nimeltä Dragon Quest heinäkuussa 2007.

Joose Keskitalo (www.myspace.com/joosekeskitalo)
Ensivaikutelma Joose Keskitalosta tuo mieleen katusoittajan ja kajahtaneen matkasaarnaajan ristisiitoksen. Oikeampaan osuva kuvaus Joosesta on lauluntekijä, joka tekee määrätietoisesti musiikkiaan vallitsevien kaupallisten ja musiikillisten reunaehtojen ulkopuolella. Joose Keskitalolta on julkaistu kaksi niin kriitikoiden kuin yleisönkin omakseen ottamaa pitkäsoittoa: Luoja auta (2004, Helmi Levyt) ja Kaupungit puristuvat puristimissa (2006, Helmi Levyt).

Joosen musiikki ammentaa ajatonta tunnelmaansa niin Mississipin jokisuistojen alkuvoimaisesta virrasta kuin suomalaisen ja venäläisen iskelmä- ja protestimusiikin melankolisesta hehkusta. Joosen laulut käsittelevät maailman vanhimpia aiheita kuolemaa, rakkautta ja kaipuuta ikuisuuteen ihmisen mittaisten tarinoiden kautta. Joose Keskitalon välittömästi tunnistettava, vilpitön tulkinta pysäyttää ihmisen kuuntelemaan.

Tusovka Klubilla Joose Keskitalo esiintyy ensimmäistä kertaa uuden Mietaa-yhtyeensä kanssa ja keikalla kuullaan myös ennalta julkaisematonta materiaalia Joosen uudelta, tekeillä olevalta levyltä.

Lisätietoja Tusovka klubista:

http://www.tusovka.fi/


Heini Puurunen
heini.puurunen@gmail.com
044-5899136

Anna Ruohonen
anna.z.ruohonen@helsinki.fi
Puh: 050-3400412

1 kommentti:

Salla Pyykkönen kirjoitti...

Tässä vielä Torba-na-Kruchen blogin osoite:

http://community.livejournal.com/torba_ru

Blogista löytyy esim. linkki 9.6. järjestetyn kvartirnikin kuviin.