11.5.2007

Luisteleva Puna-armeija

Keskiviikkona 9.5. Venäjä vietti Voiton päivää – toisessa maailmansodassa Natsi-Saksasta saavutetun voiton vuosipäivää – jo 62. kerran. Juhlallisuuksien päänäyttämönä oli tällä kertaa tutun Punaisen torin lisäksi… jääkiekkokaukalo! Kun päivän alussa juhlittiin rintamaveteraaneja, ehtoon puolella katseet kääntyivät luistelevan maajoukkueen puoleen: ”Veteraanit tekivät tehtävänsä, nyt on teidän vuoronne!”

Voi vain kuvitella vastaavanlaista tilannetta neuvostoaikoina: kotiturnaus, itäblokin hegemoniaottelu niskuroivaa Tsekkoslovakiaa vastaan, Brezhnev läsnä katsomoaitiossa, pääosin TsSKA:n (eli puna-armeijan joukkueen) sotilaista koostuva neuvostoliittolainen joukkue ja kaikki tämä Voiton päivänä! Kutkuttavampaa tilannetta saa hakea!

Oli hassua, kun Antero ”Mertsi” Mertaranta aloitti Venäjän ja Tsekin välisen ottelun selostuksen väittämällä ”Kalinkan” soivan täpötäydessä jäähallissa. Juuri sinä hetkenä ei kuitenkaan soinut tutun tavallinen väliaikamusiikki, vaan ”Katjusha” – sodanaikainen kulttilaulu, jota laulettiin rintamilla (kutsuttiinpa ”Katjushoiksi” sodassa myös pakokauhua vihollisten riveissä herättänyttä raketinheitintä). Monet muutkin areenalla soitetut lämmittelykappaleet saivat väistyä keskiviikkona sotalaulujen tieltä.

Taistelutantereena toimi sinä iltana jää. Venäjän kiekkomaajoukkueen saattoi nähdä Puna-armeijana, joka jatkoi luistelemalla etenemistään vihollisasemia murtaen. Valmennusjohto Vjatsheslav Bykovin johdolla seurasi pääesikunnan tavoin alaistensa menestystä. Jokaisella heistä oli takinrinnuksessaan musta-oranssiraitainen Pyhän Georgin nauha kunnianosoituksena veteraanien sankaruutta kohtaan. On sääli, etteivät Venäjän pelaajat saaneet liittää nauhaa pelivarustukseensa tiukkojen pukusääntöjen takia. Mutta he tekivät miljoonille kansalaisille ja veteraaneille vielä suuremman lahjan, voittamalla ottelun – Voiton päivänä. Monet venäläispelaajat jälkikäteen tunnustivatkin olleensa ennen peliä hyvin jännittyneitä. Tällaisena päivänä häviö olisi mahdoton ajatus.

Neuvostoliiton tilalle tuli nyt Venäjä. Jääkiekkomaajoukkueen liikanimi Punakone vaihtui suomalaisselostajien suussa Punaiseen sirkukseen. Mutta yksi asia säilyi ja se näyttää edelleen pystyvän kokoamaan ympärilleen koko kansakunnan – Voiton päivä. Ja toivottavasti kohta myös jääkiekko.

Ei kommentteja: