17.5.2007

Poliittisesta keskustelusta

Venäläisissä blogeissa on viime päivinä keskusteltu kiivaasti oppositiojohtajan Garri Kasparovin esiintymisestä Dva protiv Odnovo –ohjelmassa. Kyseessä on pietarilaisen televisiokanavan erittäin suosittu ja suorasanainen poliittinen keskusteluohjelma, jonka ideana on hiillostaa tunnetuimpia venäläisiä poliitikkoja. Hiillostus on ohjelmassa yleensä sen verran kovaa, että esimerkiksi oma Susanne Päivärintamme vaikuttaa Dva protiv Odnovo -ohjelman juontajiin verrattuna kiltiltä partiolaistytöltä.

Vaikka poliitikot joutuvat ohjelmassa kovaan paineeseen, osallistuvat he silti mielellään ohjelmaan sen valtavien katsojalukujen vuoksi. Viimeisimmässä lähetyksessä hiillostettavan tuoliin istuutui venäjän tämän hetken kenties näkyvin oppositionimi, shakin ex-maailmanmestari Garri Kasparov.

Kasparovin esiintymisestä teki skandaalimaisen se, että yleensä niin rauhallisesti esiintyvä ja intelligenttinä tunnettu Kasparov menetti ohjelmassa malttinsa lähes täydellisesti. Ohjelman kuudennella minuutilla Kasparovin puhe meni lähinnä huutamisen, kiroilun ja toimittajien haukkumisen puolelle.

Oheinen video tarjoaa venäjää taitaville lukijoille mielenkiintoisen katsauksen venäläiseen poliittiseen debattiin. Ohjelma sopii katsottavaksi myös nuoremmille lukiojoille, koska Kasparovin kiroilua on sentään sensuroitu.

3 kommenttia:

Hanna Koppelomäki kirjoitti...

Aika surullista katsottavaa suoraan sanottuna...

Mutta kiitos Taneli, että linkkasit ohjelman tänne. Itselläni eivät näy mitkään venäl. kanavat, ja tuskin niitä muutenkaan tulisi kauhean systemaattisesti seurattua.

Mielelläni katsoisin muitakin "katsauksia venäläiseen poliittiseen debattiin" - löytyisiköhän jostain jotain aidosti älyllisesti ja tunteellisesti inspiroivaa ja toivoa herättävää?!?...

Anonyymi kirjoitti...

On ehkä vaikea täällä Suomessa ymmärtää minkälaisen painostuksen kohteeksi opposition Kasparov joutuu Putinin autoritarismissa. Siksi on aika tarkoitushakuista laittaa tähän blogiin linkki, jossa Kasparovia haukutaan rasistisesti jossakin typerässä TV-ohjelmassa ja hän suuttuu. Heti alusta alkaen Kasparovia syytetään ties mistä. Itsehän Kasparov on ohjelmaan vieraaksi mennyt, mutta hän ei varmasti tiennyt joutuvansa tuollaisen loanheiton kohteeksi - juttu oli varmasti suunniteltu.
Dobrowolski selvästi jatkaa putinismin puolustuskampanjoitaan, bäckmanien ja hellevigien vanavedessä.

Taneli Dobrowolski kirjoitti...

Tällaisten videoiden arvostelemisen jätän kunkin lukijan oman harkintavallan ja -kyvyn piiriin. Tarkoituksena ei ollut "parjata" Kasparovia, vaan osoittaa esimerkin avulla se, millaisia poliittisia keskusteluohjelmia Venäjällä voi seurata. Kukin videon katsonut lukija saa mielesäni aivan itse tehdä päätelmät siitä, minkalainen oli toimittajien tai haastateltavan tyyli esiintyä.

Tarkoituksena ei todellakaan ole mikään "putinismin" puolustelu, vaan objektiivinen tiedonvälitys. Vai onko se sitten niin, että jos kritisoi kritisoijaa, on se automaattisesti "putinismin" puolustamista? Pitäisikö esimerkiksi kaikkiin opposition edustajiin suhtautua täysin kritiikittömästi? Olisiko videon esittäminen pitänyt sensuroida, koska se saattaa joillekin katsojille antaa huonon kuvan Kasparovista tai Kasparovia haastatelleista toimittajista?