21.5.2007

Lentokoneet eivät lennä eivätkä junat kulje

"Shakkimestari Garri Kasparov jätettiin koneesta"
´
- IS 19.5. 2007
´
"Venäjä esti Kasparovin matkan"
´
- IL 18.5. 2007
´
"Kasparovin ja muiden protestojien matkustamista estettiin"
´
- HS, mikäliepäivä
´
Näin yksipuolisesti suomalainen media uutisoi Kasparovin lentolippuepäselvyyksiä. Unohtivat kuitenkin lainata lentokentän turvallisuusviranomaisen kommenttia siitä, että Kasparov&kumpp. eivät lähteneet Samaraan toisella lennolla (johon oli tarpeeksi aikaa) toiselta lentoasemalta.

Ja kyllä Kaparovinkin meininki näyttää välillä lapselliselta. Miksei kaveri voinut saapua Samaraan hyvissä ajoin, pari päivää ennen kokousta ja kertoa venäläisen yhteiskunnan huutavista vääryyksistä jo paikan päällä? Ja miksei sinne voinut tehdä lähtöä muuten kuin lentämällä? Esimerkiksi autolla?

Edesmennyt laulaja Murat Nasyrov lauloi eräässä re-make -hitissään pojasta, joka halusi Tambovin kaupunkiin, mutta valitettavasti "ne letjat tuda sevodnja samoljoty i ne edut dazhe poezda" (tänään sinne ei lennä lentokoneita, eikä aja edes junia). Viime torstaina eräälle pojalle olisi pitänyt kertoa, että junia kyllä kulki.

2 kommenttia:

Salla Nazarenko kirjoitti...

En sitten tieda, Leonid. Ongelma tassa koko journalismissa on se, etta IKINA uutisissa ei esiteta kahta puolta. Esim. lahettamassasi uutislinkissa syyksi matkaan paasemattomyyteen esitettiin byrokraattinen syy:
нарушение порядка оформления проездных документов.
Selitys jatkui, etta В базе данных отсутствовали номера их билетов.
Miten ihmeessa tietokoneelta ei loydy heidan lippujaan, jos he kerran lippunsa ovat ostaneet ja maksaneet? Ja miksi juuri heidan?
Se, mita tulee Samaraan menoon junalla tai millakin: en yhtaan ihmettele, etta aktiivinen poliitikko jattaa menonsa viime tippaan. Niinhan he taallakin toimivat. Jos poliitikolla on tapaaminen Joensuussa keskiviikkona, han ei todellakaan lahde Joensuuhun tiistai-iltana oleskelemaan. Eiko niin?
Toisaalta olen yhta mielta siita, etta toimittajat voisivat kysya Kasparovia puolustaessaan lentokenttavirkailijoiden kommenttia.
Venaja-uutisointi on vaikea laji. Kauheasti tekee mieli haukkua Kremlia ja etsia salaliittoja sieltakin, missa niita ei ole. Patee muuten minuunkin - onneksi olen nykyaan enemman taalla Kaukasiassa :)

Leonid Yakovlev kirjoitti...

Kaipa lippujen häviämisessä oli ulkopuolisten tahojen osuus. Ei käy kiistäminen.
Mutta en oikein syty Garrin "ympärivuorokautisesta, uuvuttavasta työsarasta", minkä takia hänelle ei jää yhtään aikaa suunnitella matkojaan vähän paremmin. Ja kyllä Kasparovilla (pitkäkatseislla poliitikkolla, eikö niin?) olisi pitänyt olla jokin b-suunnitelma. Tai hänen taustajoukoillaan matkustamisensuunnittelukomiteassa? Vaan eipä ollutkaan. Miksei Garri varautunut tällaiseen tilanteeseen? Nyt oli kyllä hieman erilainen tilanne kuin Joensuun-matkassa.
Ja miksei hän lähtenyt sille toiselle lentoasemalle?

Juttuni ensisijaisena tarkoituksena ei ollut ilkkua kovaonniselle Kasparoville, vaan tälle uutisoinnille. Pistinpä jutun hakusanaksikin ensisijaisesti "median" kuin "politiikan". Vaikka kyllä asianomainenkin saa minulta tässä tilanteessa nolla pistettä.