25.5.2007

Venäjän vähenevä väki

Venäjän väestön nopea väheneminen on ollut tiedossa jo pitkään. Itselleni tuli uutisena (vaikkakaan ei yllätyksenä, nyt kun asiaa tulin ajatelleeksi), että venäläiset paitsi vähenevät, myös pienenevät.

Tutustuin juuri venäläisen Mednovostin nettiartikkeliin (22.5.), jossa siteeratun Venäjän terveys- ja sosiaaliministeriön pediatrian erityisasiantuntijan, akateemikko Aleksandr Baranovin mukaan
”Venäjän kansasta on tulossa yksi maailman pienikasvuisimmista: kymmenen viime vuoden aikana väestömme keskipituus on vähentynyt 1,5 senttimetriä”.

Lasten ja nuorten pituus-, paino-, voima- ja keuhkotilavuus- mittausten käyrät ovat kaikki laskusuunnassa. Normaalipainoisten lasten määrä on vähentynyt: 20% venäläislapsista painaa vähemmän kuin pitäisi. Noin kolmanneksella lapsista on jokin tulevaa ammatinvalintaa rajoittava terveydellinen haitta, ja joka vuosi yhä harvempi nuorukainen on kelpoinen asepalvelukseen (ei niin, että Venäjän armeijan tulevaisuus minua tässä varsinaisesti huolestuttaisi).

Baranov esittää ratkaisuksi laajamittaista ohjelmaa varhaisnuorten terveyden turvaamiseksi ja vahvistamiseksi. Ensi vaiheessa 30 % venäläislapsista olisi parantola- ja kylpylähoidon tarpeessa, lisäksi 500 000 lasta tarvitsee avohoitopalveluita terveydentilansa kohentamiseksi. Akateemikon mukaan kyseisen ohjelman toteuttamiseen vuosina 2008-2010 tarvitaan 32 miljardia ruplaa.

Päädyin lukemaan useamman Venäjän väestönkehitykseen liittyvän jutun Mednovostin arkistoista. Yhdessä kerrotaan, kuinka korkeintaan 30% venäläislapsista on täysin terveitä, kriittisimpien arvioiden mukaan vain viisi prosenttia. Toisen mukaan yli 30 % venäläisistä ehtii kuolla ennen eläkeiän saavuttamista.

YK:n väestöyksikön maaliskuussa julkistetun ennusteen mukaan Venäjän väkiluku supistuu seuraavien 43 vuoden aikana 140 miljoonasta 108 miljoonaan. Kehitys riippuu ennen kaikkea kolmesta asiasta: siirtolaisuudesta, hiv/aidsin leviämisestä ja syntyvyyden tasosta. Erotuksena monista muista alueen maista, Venäjällä ei ole merkkejä kuolleisuuden laskusta. Tulevina vuosikymmeninä hiv-epidemian seurauksilla on tärkein rooli venäläisten odotettavissa olevan eliniän laskussa.

- Hyviä uutisia?

*

Kuva on lainattu Mednovostin aiheeseen liittyneestä jutusta.

2 kommenttia:

Leonid Yakovlev kirjoitti...

Kuulin ah-niin-kaikkien-venäläiset-keskuudessa-suositun Anatoli Tshubaisin sanoneen pari vuotta sitten, että SOPIVA venäläisten määrä olisi 70 miljoonaa. :/

Joidenkin tutkijoiden mukaan jos lokakuun vallankaappaus ei olisi onnistunut (ja sitä kautta mm. nälänhätää ei olisi ollut ja Leninin hyväksymä abortti ei olisi tullut yleiseen käyttöön), Venäjän väkiluku olisi tänä päivänä 300 miljoonaa. :\

Leonid Yakovlev kirjoitti...

Ja eikös hra Sergei Mironov vahvistanut asian Venäjän optimaalisen väkiluvun suhteen:

http://www.moskova.info/content/view/634/26/